Acasa / Social / Generalul Constantin Ispas, condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Generalul Constantin Ispas, condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Generalul Constantin Ispas a fost înmormântat, sâmbătă, 18 ianuarie, cu onoruri militare în localitatea natală, Turcinești. Sicriul acestuia a fost purtat pe un afet de tun. Numeroși camarazi au fost alături pentru a-l conduce pe ultimul drum.

Ministerul Apărării Naționale și Brigada 30 Gardă „Mihai Vitezul” au transmis mesaje solemne: „Omagiu memoriei domnului general-locotenent (ret.) prof. univ. Constantin Ispas, veteran de război și al unității de gardă, care s-a mutat la cele veșnice. Cuvintele sale adresate tinerilor săi urmași, militarii brigăzii, acum cinci ani, sunt mărturia unei vieți trăite sub semnul Honor et Patria, ale unui Om și Ofițer ce reprezintă un exemplu de urmat.

«Dragi camarazi,

Să păstrați în memoria voastră pildele de sacrificiu ale celor 796 de soldați ai Regimentului de Gardă căzuți eroic în luptele de la Țiganca și Dalnic. Să le preamăriți jertfa și să cinstiți patriotismul lor. Să fiți pregătiți de a vă jertfi chiar viața, pentru fericirea și viitorul patriei, dacă ea o va cere, pentru pacea și bunăstarea copiilor voștri. Să rețineți că și voi sunteți o vertebră puternică în coloana vertebrală a Patriei și să luptați ca ea să nu își piardă verticalitatea. Cinste Regimentului 30 Gardă și Onoare vouă, dragi camarazi, că faceți parte din această unitate de elită a Armatei Române».

Astăzi, în staul natal Turcinești, alături de familie și toți cei care l-au respectat și prețuit, doi militari ai brigăzii l-au însoțit pe ultimul drum.

Mulțumim pentru tot, domnule general! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Brigada 30 Gardă „Mihai Vitezul”.

Viața generalului Ispas

Generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas a fost veteran de război și președintele Asociației Veteranilor de Război din Gorj. Acesta a fost cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu și al comunei Turcinești. Constantin Ispas a murit la vârsta de 94 de ani.

S-a născut în satul Turcinești, județul Gorj, pe data de 23 august 1925, într-o familie cu 5 copii. După absolvirea cursurilor școlii primare a fost încadrat copil de trupă la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”. În paralel cu școala generală a reușit să urmeze și cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, București. A participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, cu Regimentul de Gardă 6 „Mihai Viteazul” – Compania de Cercetare, în campania din Rusia. A fost grav rănit și lăsat la vatră. După război și-a completat stagiul militar la Regimentul 5 Artilerie Grea Brașov, apoi a urmat cursurile Școlii Militare de Subofițeri Breaza, obținând gradul de sergent major.

În anul 1956 a absolvit Academia Militară- Facultatea de Arme Întrunite, iar în anul 1971 a absolvit cursul post academic superior de cibernetică și cursul postuniversitar de management consulting. Constantin Ispas a ocupat funcții importante în toată cariera militară, printre care se numără cea de cadru didactic din cadrul Facultatății de Arme Întrunite – Academia Militară, șef sisteme informatice la Marele Stat Major, iar spre finalul carierei, comandant al Centrului Militar Gorj. După trecerea în rezervă a fost, pentru o perioadă de 3 ani, primar al comunei Turcinești.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*