Georgiana Andrițoiu, tânăra care se află într-un scaun cu rotile! A absolvit două facultăți și scrie poezii

1
63

Georgiana Andriţoiu, în vârsta de 25 de ani, din municipiul Târgu Jiu, suferă de amiotrofie musculară spinală finală, o boală rară care-i afectează muşchii. De 17 ani este imobilizată în scaunul cu rotile. Viața tinerei este foarte dificilă, pentru că nu dispune de accesibilizarea spațiilor, astfel încât este nevoită să deplaseze pe stradă. Georgiana a fost implicată în două evenimente, doi conducători neatenți dând cu mașina peste ea. Din fericire, tânăra nu a fost rănită.

Georgiana nu mai poate să meargă de la vârsta de opt ani. Atunci, boala a început să se agraveze dintr-o dată. „Boala este din naştere, dar a început să se manifeste mai târziu, după ce am plecat în picioare. La un an şi jumătate am mers în picioare şi atunci mergeam ce mergeam şi picam. În plus. Nu piteam să aleg. Atunci a văzut mama că aveam probleme de sănătate şi a început să meargă cu mine în spitalele de recuperare. Diagnosticul mi-a fost pus pe la vârsta de doi ani şi ceva. Am putut să merg până la opt ani, după care boala a avansat foarte rapid. Am mers cu cadru, în genunchi şi apoi nu am mai mers. De la vârsta de nouă ani nu am mai putut să merg. Tot sistemul muscular este slăbit de la un nerv din măduva coloanei. Este o problemă de lipsă a unei gene. Este o boală rară. În România, din câte cunosc, sunt peste 80 de cazuri de acest fel care fac parte dintr-un pe Facebook. Sunt trei tipuri: tipul I este foarte grav, iar speranţa de viaţa este de până la 12 ani, tipul II la care speranţa de viaţă este de 33-35 de ani, la care mă încadrez şi eu, iar la tipul la III bolnavii se pot deplasa, cu un ajutor“, ne povestește Georgiana.

Tratamentul care i-a redat speranţa

Georgiana are probleme cu respiraţia, capacitatea fiindu-i redusă sub 50%. „Are probleme cu respiraţia. Am fost la medicul pneumolog, iar respiraţia este de sub 50% faţă de capacitatea respiratorie. Trebuie să mergem la Bucureşti la Institutul „Marius Nasta“, pentru investigaţii suplimentare şi pentru a primi un ventilator“, ne spune mama Georgianei.

Un tratament a fost descoperit în Statele Unite ale Americii de puţin timp. Georgiana aşteaptă ca acesta să ajungă şi în România: „A ieşit un tratament acum un an în SUA. Pentru cetăţenii americani este asigurat gratuit, iar în vara trecută a ajuns şi în Europa. Acum aştept să ajungă şi în România. Este un medicament care se introduce în coloană, ca un fel de injecţie. Se introduce un fel de copie al unei gene care lipseşte. Treptat, în timp, se pot observa îmbunătăţiri mari, cu un program de recuperare“.

A absolvit două facultăţi

Georgiana este o tânără inteligentă, care gândește la fel ca toți tinerii de vârsta ei. În ciuda bolii de care suferă, ea a absolvit două facultăţi: Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu şi Facultatea de Matematică-Informatică de la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. În plus, Georgiana a absolvit şi master în domeniul economic. Cu toate acestea, nu a putut să se angajeze, pentru că statul nu încurajează persoanele cu handicap să se integreze. „Eu beneficiez de o pensie de invaliditate şi în cazul în care m-aş angaja cu carte de muncă mi s-ar tăia pensia. Îmi doresc să lucrez, dar printr-o altă formă, pentru că am nevoie de venituri mai mari, deoarece costurile cu boala sunt destul de însemnate: trebuie să primesc un supliment de vitamine, bateria de la căruciorul electric mobil cu care mă deplasez trebuie înlocuită la o anumită perioadă şi nu se decontează de Casa de Asigurări“, ne spune Georgiana.

Se deplasează în cărucior pe stradă

Georgiana se confruntă cu mari dificultăţi din cauza lipsei de accesibilităţi. Ea are un scaun electric, pentru că-i place să deplaseze singură și să se simtă independentă. Se deplasează mai mult pe stradă, pentru că trotuarele nu sunt amenajate cu rampe de acces. Georgiana a trecut prin clipe cumplite pentru că a fost foarte aproape să fie călcată de mașini: „De două ori am fost lovită de maşini. Mă deplasam pe o stradă din Târgu Jiu, iar o maşină care a venit de pe o stradă lăturalnică a intrat în cărucior. Şoferiţa aflată la volan s-a oprit să acorde prioritate maşinilor şi am vrut să trec, dar nu m-a observat. Mi-a atins roata şi maneta. A trebuit să ţip la ea ca să mă observe, pentru că efectiv mă călca. Altădată, într-o curbă, un alt autoturism a intrat în cărucior, am căzut pe spate şi norocul a fost că era mama în spatele meu“.

Unele rampe de la trecerile de pietoni sau de la intrarea în diferite unități nu pot fi urcate pentru că sunt prea abrupte.

Pentru că iarna, când este frig, nu are voie să iasă din casă, Georgiana și-a găsit refugiul în poezie. A scris până acum 70 de poezii pe care își dorește să le vadă așternute într-o carte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here