Goana după murături

0
29

În plin sezon al murăturilor, gospodinele au dat iama în piețe pentru a se aproviziona. Cele mai multe dintre ele preferă să-şi facă acasă conservele pentru iarna decât să le cumpere din magazine. Femeile spun că reţetele moştenite de la bunici sunt literă de lege în prepararea conservelor. Oferta de legume şi fructe din pieţe este consistentă, iar preţurile accesibile.

Gorjencele nu renunţă la pusul murăturilor pentru iarnăGospodinele au început deja de ceva timp goana după de-ale murăturilor. Deși prețul conservelor preparate, din rafturile magazinelor, face concurență serioasă borcanelor din cămară, gorjencele preferă tot murăturile făcute în casă. „Cumpăram ardei, vinete şi facem noi acasă zacuscă, fără conservanţi şi alte prafuri care nu sunt deloc bune pentru organism”, a spus o târgujiancă. Gospodinele ne-au împărtășit și rețetele tradiționale din moși-strămoși pe care le respectă cu sfințenie. „Punem legumele coapte şi le fierbem împreună până se ridică uleiul deasupra compoziţiei, atunci e bună zacusca să o pui în borcane, pentru iarnă”, a spus o altă gospodină. Vânzările merg bine în această perioadă, mai ales legumele care se pun la murat pentru iarnă. Pentru gorjencele mai comode sau care nu au avut timp de preparat conserve pentru iarnă, murăturile gata făcute, comercializate tot de pieţari, reprezintă o alternativă. Preţurile sunt accesibile în această perioadă, atât la legume și la fructe proaspete, cât şi la murături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here