spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialGorjenii au rămas cu viile neculese

    Gorjenii au rămas cu viile neculese

    Dacă în octombrie anul trecut găsea gorjenii se mai bucurau încă de o vreme însorită, luna lui brumărel a venit anul acesta cam încruntată, cu stropi reci de ploaie şi temperaturi zburlite. Viile au rămas neculese, oamenii fiind nevoiţi ca din cauza vremii capricioase să amâne culesul, dar mai grav este că în unele zone ale judeţului, calitatea strugurilor şi a recoltei de toamnă ar putea avea de suferit.

    În grădinile oamenilor şi pe câmp, la ţară, se văd rândurile de vie care au încă strugurii neculeşi. Vremea rea este de vină, spun sătenii, abătuţi şi dezamăgiţi că natura nu le-a îngăduit zile însorite pentru culesul strugurilor. Natura a avut alte planuri se pare, iar oamenii nu au încotro decât să aştepte zile mai bune pentru culesul viei. La ţară oamenii au învăţat un lucru, că natura are legile ei, iar omul li se supune. Nu le vine să creadă cât de cald era anul trecut pe vremea asta, iar pomii stăteau rapeni de pere şi mere, cu gutuile mirosind a toamnă. Acum din vie vor culege ce mai pot şi ce mai rămâne în urma ploilor căzute de zile în şir. „Nu am apucat să culegem via, decât puţin, foarte puţin, că au venit ploile iar înainte cu 2 săptămâni, frigul. Nu erau copţi strugurii, mai vroiam să aşteptăm, acum asta e, nu ştim ce mai rămâne bun. Se strică şi merele şi perele, toate sunt stricate”, a spus o localnică din comuna Turcineşti. Deloc mulţumită, dar mai resemnată de ce le-a rezervat natura, s-a arătat o vecină a acesteia. Părerea a fost că „fructele nu le culegem de obicei decât după 15 octombrie, atunci e timpul lor. Eu nu sunt specialistă, dar sigur că nu e bine cu ploile astea care au încurcat mult culesul strugurilor şi a tot ce se face toamna”, a declarat femeia.

    Peste 3.700 de hectare, cultivate cu vie

    Peste 3.700 de ha sunt cultivate cu vie în Gorj, iar 90 la sută din suprafaţa a fost recoltată, în prezent, spune conducerea Direcţiei Agricole. Probleme apar totuşi la cules acolo unde nu a fost posibil pentru că decalajul de vreme între zona de nord şi sud a judeţului este de două săptămâni. Ploile au pus capac. Deşi judeţul Gorj nu este unul viticol, cu precădere, specialiştii sunt de părere că ploile îşi vor spune cuvântul la producţie anul acesta. Cele mai afectate zone de căderea precipitaţiilor sunt localităţile de sub munte, unde coacerea se face mai târziu ca în alte părţi. „Mai este zona de sub munte cu exemple de localităţi precum Crasna, Baia de Fier, Runcu, Tismana, unde încă nu s-au cules viile. Sigur că ploile le afectează, sunt riscuri să plesnească strugurii sau ca cei albi să se scuture primii. Pierderile estimate sunt de 3-5%”, a declarat Ion Popescu, director Direcţia Agricolă Gorj. Din cauza ploilor, nici porumbul nu a putut fi recoltat în întregime, calitatea legumelor a scăzut iar lucrările de însămânţare la cultura de păioase au fost oprite. Riscurile ca aceste culturi să aibă de suferit, sau să se întârzie prea mult cu înfiinţarea lor, sunt mici. Conducerea Direcţiei Agricole spune că imediat cum vremea va permite se trece la recoltat, ceea ce mai este pe câmp de strâns. Bruma ameninţă să apară pe weekend, dar de săptămâna viitoare, dacă cele 20 de grade anunţate de meteorologi se vor adeveri, se vor continua lucrările restante la păioase.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: