Gorjenii se tratează la… farmacii

0
7

Tot mai mulţi gorjeni au trecut pragul farmaciilor în ultima perioadă, nevoiţi să apeleze la aniinflamatoare, ceaiuri şi alte tratamente profilactice în lupta cu virozele, care au devenit de ordinul sutelor. Cum solicitările pentru tratarea răcelilor cresc de la o lună la alta, şi trendul vânzărilor este pe măsură.

Prima lună mai serioasă de iarnă a dat bătăi de cap gorjenilor confruntaţi cu forme uşoare sau mai grave ale virozelor. Primul drum care îl fac însă majoritatea pacienţilor este direct la farmacie, alţii spun că au avut noroc în iarna aceasta şi nu au răcit. Consumă multe lichide, se feresc de frig şi se alimentează cât mai natural. „Nu am avut atâta nevoie ca alte dăţi de medicamente, am fost mai atentă, dar acum mă aflu pentru altceva aici, nu pentru răceală. Oricum, am în casă tot timpul, analgezice şi antiinflamatoare, de care nu mă pot lipsi la nevoie. Nu întotdeauna este însă indicat sau spre binele nostru să sărim peste a merge la consultaţie la medic”, a declarat un târgujian. „Este greu să fii răcit, dar nu avem ce face decât să ne protejăm. Mai punem o haină groasă, mai bem un ceai cald şi uite aşa ieşim din iarnă”, a spus un alt client din farmacie, mai în etate. De teama complicaţiilor de la răceli, unii dintre gorjeni sunt conştienţi că la fel de important este şi consultarea medicului, dar parcă, tot la farmacie este mai la îndemână. „Trebuie să avem în vedere că dacă se complică starea nu este de ajuns să luăm ce ne taie capul, mai trebuie să mergem şi la doctor”, a declarat un alt gorjean. „Sunt tonifiată, că mănânc fructe şi gătesc natural, dar dacă aş fi răcită, eu una m-aş duce direct la medic”, a declarat o altă târgujiancă.

Vânzările la medicamente au crescut cu 10-15%

În farmacii, fluxul vânzărilor este dictat de medicamentele de sezon, pentru tratarea virozelor. Gojenii nu se tem să ceară sfaturile farmaciştilor, dar aceştia spun că în forme grave singurul sfat care îl dau este consultarea medicului şi apoi revenirea la farmacie. „Se observă o creştere a numărului de pacienţi pe viroze respiratorii, plus boli asociate. E bine ca pacienţii să vină de la primele simptome la farmacii, dar şi mai bine să consulte un medic, dar dacă nu au posibilitatea, pot apela la sfatul farmaciştilor. Se dau bine antiinflamatoarele pentru răceli, iar creşterea este de 10-15% faţă de perioadele anterioare. În general avem şi pacienţi care vin întro formă avansată de răceală şi solicită antibiotice. Noi îi sfătuim că nu este indicat antibioticul ca primă abordare şi ar trebui să vadă un medic”, a declarat Bogdan Gâdea, diriginte farmacie Târgu-Jiu.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, aproximativ 900 de gorjeni au ajuns în ultima săptămână la spital fie pentru consultaţii, fie pentru internări, cu viroze. Numărul nu este alarmant, dar unele creşteri sunt la cazurile de pneumonii, unde numărul a ajuns la aproximativ 600 de persoane, cu 100 mai multe decât perioada anterioară şi în care au fost necesare sfaturi de specialitate. Atâta timp cât îşi iau măsurile profilactice, se îmbracă gros şi evită expunerile inutile la frig, gorjenii nu au motive de îngrijorare. În teritoriu pentru vaccinarea antigripală mai sunt disponibile câteva sute de doze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here