spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialGorjul, înfrățit cu două raioane din Moldova de Centenarul Unirii cu Basarabia

    Gorjul, înfrățit cu două raioane din Moldova de Centenarul Unirii cu Basarabia

    Centenarul Unirii cu Basarabia a fost marcat, ieri, la Târgu Jiu printr-o amplă acțiune organizată de Consiliul Județean. Cu această ocazie a avut loc semnarea acordurilor de înfrățire dintre județul Gorj și raioanele Ungheni și Călărași din Republica Moldova, iar mai mulți istorici au susținut comunicări științifice în cadrul sesiuni denumite „Gorjul, vatră de istorie românească”.

    Pe 27 martie 1918, Basarabia devenea prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România, iar evenimentul a fost marcat la Târgu Jiu prin înfrățirea Gorjului cu două dintre raioanele Republicii Moldova. „La un veac de la Marea Unire a României, Gorjul, vatră de istorie românească, vă primește cu sinceritate și cu sufletul deschis. Ne fac onoare de a le fi gazdă distinșii noștri oaspeți din Moldova de dincolo de Prut, doamna Ludmila Guzun, președinta Consiliului Raional Ungheni, domnul Sergiu Artene, președintele Consiliului Raional Călărași și domnul Vasili Marandiuc, președintele Consiliului Raional Sîngerei. În anul 2016, judeţul Gorj se înfrățea cu Raionul Sîngerei şi relaţiile de colaborare prindeau contur de Ziua Brâncuși. Astăzi, 27 martie 2018, parafăm înțelegerea de cooperare între județul Gorj şi Raionul Ungheni şi acordul de înfrățire şi cooperare între judeţul Gorj şi Raionul Călărași”, a declarat președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu.

    „Zi de glorie a poporului român”

    Oaspeții din Republica Moldova au vorbit și ei despre legăturile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, dar și despre pașii pe care îi mai au de făcut ambele comunități. „Este o deosebită onoare să asistăm în această zi de glorie a poporului român la acest eveniment deosebit, în care două comunități românești de pe ambele maluri ale Prutului semnează acordurile de cooperare, că nu zic de înfrățire, pentru că înfrățirea a avut loc cu 2.000 de ani în urmă. Este acel moment în care noi, românii de pretutindeni, trebui să cinstim cu glorie şi cu demnitate pe înaintașii noștri, cei care au făurit Unirea de la 1918, dar şi celelalte uniri anterioare care au avut loc”, a declarat și Sergiu Artene, președintele Consiliului Raional Călărași.

    „Strămoșii noștri au făcut un act de eroism, noi astăzi suntem în situația când Prutul, care ar trebui să ne unească, de fapt, încă ne desparte. Fizic, sârma ghimpată a fost scoasă de pe Prut, dar sârma ghimpată din conștiința cetățenilor urmează încă să muncim să o scoatem. Sper ca acest acord pe care îl semnăm aici la Târgu Jiu este un pas înainte”, a spus și Ludmila Guzun, președinta Consiliului Raional Ungheni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: