spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialGorjul, pe locul 30 la recensământul populaţiei

    Gorjul, pe locul 30 la recensământul populaţiei

    Dacă ieri, Gorjul era pe locul 23 în ceea ce priveşte recenzarea populaţiei, azi Gorjul decade, pe poziţia 30, în clasamentul judeţelor României. Potrivit subprefectului, Marcel Romanescu, sunt localităţi în Gorj, care nu au realizat recensământul, chiar dacă această activitate a început de câteva zile, nici în proporţie de 50%. Îngrijorător este faptul, că gorjenii nu vor să participe eficient la acest recensământ, care o importanţă majoră pentru dezvoltarea economică şi nu numai a ţării.

    Dacă zilele trecute, Gorjul se afla pe locul 23 în clasamentul judeţelor ţării, în ceea ce priveşte recensământul populaţiei, astăzi, potrivit statisticilor efectuate, judeţul nostru se află poziţionat pe locul 30. Explicaţia vine din partea subprefectului, Marcel Romanescu, care a declarat faptul că în unele localităţi nu s-a realizat nici 50% din activitate. „În privinţa localităţilor, avem în acest moment, potrivit ultimelor date primite, lista acestora, care au avut cele mai bune rezultate, dar şi cele mai slabe. Am luat legătura cu secretarii comunelor şi i-am rugat să facă demersurile necesare ca să depăşească acest prag psihologic, de 50%. Jumătate din perioada de recensământ s-a dus, unele localităţi se clasează la pragul de 30%. Pe primele locuri se aflau Săcelu, cu un procent de 69%, Ciuperceni 67%, Brăneşti 63 %, Jupâneşti 59%, Cătunele 57%, Roşia de Amaradia 55%, Drăguţeşti 55%, Vladimir 55%, Scoarţa 55%, Alimpeşti 55%, sunt localităţile în care procesul de recensământ s-a organizat foarte bine. Avem şi localităţi codaşe, Logreşti 32%, Stejari 32%, Cruşeţ 37%, Leleşti 37%, Tismana 38%, Berleşti 39%, Căpreni 40%, Băleşti 40%, Dăneşti 41%. Vreau să îi pun în gardă pe cei care au procente reduse. Sper să nu avem localităţi unde recenzarea nu s-a făcut 100%”, a spus subprefectul Marcel Romanescu. În ceea ce priveşte finanţarea, subprefectul asigură că plata recenzorilor, se va face conform „protocolului”. „Nu există probleme de natură financiară. Sumele au fost deja defalcate de la bugetul de stat, pentru fiecare activitate în parte. Toţi vor fi plătiţi. Sumele există, vor fi plătite după finalizarea activităţii. Nu a luat nimeni bani până acum”, a mai adăugat Marcel Romanescu.

    16 recenzori de etnie romă, în Gorj

    Potrivit consilierului pe problemele romilor, în cadrul Instituţiei Prefectului, Alin Bobu, la nivelul judeţului Gorj sunt 16 recenzori de etnie romă. Consilierul a declarat faptul că au fost angajaţi recenzori, tocmai pentru a preveni problema declarării etniei. „Am cerut să fie recenzori de etnie romă. La ora actuală sunt doar opt localităţi, unde avem recenzori de etnie romă. Acolo există pondere mai mare. La nivelul judeţului Gorj avem 16 persoane, persoane care sunt de etnie romă şi care merg pe teren, în speranţa că procesul de recensământ se va realiza eficient. Nu avem probleme până la ora actuală. Este foarte bine să ştim numărul real, pentru că în viitor finanţatorii sau proiectele pe care le vom implementa, ca şi scop ponderal, trebuie să se ştie numărul real al romilor, care sunt în fiecare localitate. Ţinem legătura cu fiecare recenzor în parte, avem persoane de contact, lideri locali, care pot să meargă cu recenzorul şi să vadă dacă sunt probleme pe teren. Nu au fost probleme în comunităţile de romi. Fac un apel către cetăţenii de etnie romă, să fie cooperanţi şi să dea recenzorilor, toate informaţiile şi datele necesare”, a spus Alin Bobu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: