Gorjul, sub cod portocaliu de ger! Autoritățile se pregătesc pentru -22 de grade

0
16

Vremea rea a băgat din nou autoritățile județene în alertă. Atenționarea de cod portocaliu emisă de meteorologi i-a făcut pe șefii de instituții să ia măsuri pentru a preveni eventualele incidente. Prefectul Ciprian Florescu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a verificat activitatea mai multor primării, iar președintele Consiliului Județean a cerut intervenție promptă pentru deszăpezirea rețelei rutiere. Potrivit prognozei, gerul extrem va cuprinde jumătate de țară.

Gorjenii care sperau să vină primăvara mai au de așteptat. Județul nostru se află pe lista celor pentru care meteorologii au emis o atenționare tip cod portocaliu de ger. Intervalul vizat este 26 februarie – 1 martie. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. „Au fost trimise informări către toate primăriile și solicitări de constituire a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și de instituire a permanenței. Duminică-noaptea am fost în județ, am reușit să ating 22 de localități. Nu am identificat probleme majore, iar permanențe au existat la nivelul fiecărei localități. Dăm garanții că se face tot ce este omenește posibil pentru ca participanții la trafic să nu aibă de suferit. În ceea e privește drumurile naționale, a fost scoasă toată flota de utilaje la intervenție. E vorba de 56 de utilaje care intervin atât cu lamă, cât și cu material antiderapant, a fost consumat până ieri-dimineață un stoc de 96 de tone de sare și 6 tone de clorură”, a declarat prefectul Ciprian Florescu.

Cetățenii, îndemnați să anunțe autoritățile

Măsuri de prevenire a incidentelor au luat și reprezentanții Consiliului Județean. Președintele Cosmin Popescu spune că drumarii sunt pregătiți să intervină și le cere celor care întâmpină dificultăți să anunțe autoritățile județene. „Pentru cei 800 de kilometri ce intră în programul de deszăpezire, avem la această dată 68 de utilaje funcționale, cu posibilitatea de a suplimenta numărul acestora. Stocul de sare este suficient, de 400 de tone, iar stocul de nisip de 4.500 de metri cubi. De asemenea, stocul de combustibil este asigurat pentru 10 zile de funcționare continuă. Prioritare au fost drumurile din zona de sub munte, pentru a face legătura cu spitalul de la Dobrița. Avem echipe mixte în teren, iar alături de primari, acolo unde se impune, intervenim. Se circulă în condiții de iarnă și nu avem drumuri închise. Dacă dumneavoastră primiți sesizări de la cetățeni cu privire la anumite probleme, vă rog să ne comunicați, pentru că este o rețea de 800 de kilometri care ar putea scăpa de sub vigilența prestatorului sau echipelor noastre”, a declarat președintele Cosmin Popescu.

„La Casa Iris avem 18 locuri libere”

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate de meteorologi, edilii din Târgu Jiu spun că prioritară va fi asigurarea unui adăpost pentru oamenii străzii. „Am luat legătura cu Direcția de Protecție Socială, pentru că la Casa Iris avem 18 locuri libere pentru cetățenii pe care îi depistăm pe raza municipiului, iar Poliția Locală patrulează în zonele unde merg persoanele fără adăpost. De asemenea, ridicăm zăpada acolo unde constituie o problemă. Am discutat cu cei de la Aparegio, Edilitara, Transloc, toată lumea este pe poziții și nu au fost semnalate probleme”, a declarat și Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here