spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialGospodinele pregătesc un altfel de meniu

    Gospodinele pregătesc un altfel de meniu

    Prima zi din Postul Paştelui a adus gospodinelor un motiv în plus de a face cumpărături. Cum primăvara bate la uşă, comercianţii şi-au diversificat marfa în pieţe şi fac tot posibilul să atragă cumpărătorii. De pe tarabe nu lipsesc trufandalele, indispensabile unui meniu de post. Singura problemă sunt preţurile… cam piperate, spun gorjenii, în timp ce producătorii dau vina pe …criză.

    Gata cu carnea şi lactatele, care sunt de acum înlocuite cu soia, legume şi fructe. Un tur rapid prin piaţă a fost tot ce era nevoie pentru a avea o imagine de ansamblu. Salata verde şi spanacul, mândre trufandale de primăvară, aşezate pe tarabă în grămezi, fac de altfel concurenţă nelipsitelor legume din bucătăria oricărei gospodine, ceapă, morcovi şi cartofi. Unii dintre gorjeni sunt hotărâţi să ţină măcar o perioadă din postul Paştelui, pentru că, spun ei, o cură de crudităţi este binevenită organismului. „Cum altfel să ajutăm organismul decât cu minerale şi vitamine din fructe şi legume?! M-am oprit la mere, sunt bune pentru organism. Mă gândesc şi la câteva legume, dar nu m-am hotărât. Preţurile astea sunt cam exagerate. Salata, o fi ea necesară, dar e 3 lei…”, a spus unul din cumpărători. Deşi o masă de post poate fi chiar mai costisitoare decât una normală, gospodinele se dovedesc inspirate când vine vorba de exemple. Lista începe cu nelipsita fasole şi varză, şi continuă cu un ghiveci bogat, ba chiar şi un desert din fructe. Gata, meniul s-a rezolvat, spre uşurarea unor pensionari gorjeni aflaţi în piaţă, mai mult în trecere, pentru că „ne mai ajutăm cu ce mai avem pe acasă, că stăm la ţară. Avem din anul precedent un cartof, o ceapă şi prind bine la post”, au spus aceştia. Cum unui prânz bine gătit nu îi poate rezista nimeni, şi bărbaţii recunosc că pot fi cuceriţi cu un altfel de meniu, fie şi de post. Dacă găteşte soţia şi îmi place, mănânc şi eu. Rău nu îmi cade”, a spus sincer omul. Vântul aspru şi frigul încă dau bătăi de cap comercianţilor. Nu au vândut mare lucru în prima zi de post, dar nici nu îşi pierd speranţa. Vânzările slabe le pun pe seama crizei. „Dau cartoful cu 1,2 lei, la fel ca anul trecut. Preţul nu e mare, e de criză, dar şi buzunarele tot goale, ca de criză, au rămas. Oricum, postul e la început, pe parcurs mai dăm din produse”, a spus o precupeaţă, cu încredere, semn că ştie ea ce spune. Deşi trufandalele de primăvară atrag privirile cumpărătorilor, aceştia nu se grăbesc să scoată portofelul. Preţurile sunt cam mari, aşa că se uită, trec mai departe şi mai aşteaptă. Aşa cum şi producătorii aşteaptă ca postul să le crească vânzările, încă amorţite.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: