Acasa / Social / În control, la fermele de ovine şi caprine

În control, la fermele de ovine şi caprine

Au început controalele ce îi vizează pe fermierii gorjeni care au depus cereri de sprijin pentru exploataţiile de ovine şi caprine. Potrivit reprezentanţilor APIA Gorj, vor fi supuse controlului un număr de 40 exploataţii (52 cereri), totalizând 12.945 capete ovine şi caprine.

Au început controalele în ceea ce priveşte fermele de ovine şi caprine. În cadrul controlului la faţa locului echipele de control APIA verifică următoarele elemente: existenţa reală a efectivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal, identificarea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmează, identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1.01.2008, identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009, identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010, dar şi corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie, la data controlului. Potrivit directorului instituţiei Constantin Negrea, cei care încalcă legea riscă penalităţi sau chiar excluderi de la plată. „Reamintim crescătorilor de animale că efectivul de femele ovine/caprine pentru care au solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, pe perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august 2013 inclusiv. Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nedeterminate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz”, a spus Constantin Negrea.

40 de ferme, la „puricat”

Potrivit datelor transmise de APIA Gorj, până la data de 30 aprilie 2013, au fost depuse 873 cereri pentru un număr de 132.732 animale, din care 515 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru ovine pentru un număr de 111.861 capete şi 358 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru caprine pentru un număr 20.871 capete, ceea ce reprezintă o creştere cu circa 9,53 % faţă de anul 2012 (76 cereri cu un număr de 7.276 capete, în plus față de 2012). Vor fi supuse controlului un număr de 40 exploataţii (52 cereri), totalizând 12.945 capete ovine şi caprine.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*