spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialJudețul Gorj, regat al bisericilor din lemn! Unele datează de sute de...

    Județul Gorj, regat al bisericilor din lemn! Unele datează de sute de ani și se află în degradare avansată

    Județul Gorj, regat al bisericilor din lemn! Unele datează de sute de ani și se află în degradare avansatăInestimabile comori realizate din lemn se află pe meleagurile Gorjului. Unele biserici care sunt monumente de patrimoniu datează de sute de ani, acestea dovedind că strămoșii noștri au cioplit cu grijă dragostea lor pentru Dumnezeu. În județul Gorj se află peste o sută de biserici din lemn, însă, din păcate, foarte multe se află în stare avansată de degradare.

    Județul Gorj, regat al bisericilor din lemn! Unele datează de sute de ani și se află în degradare avansatăBisericile care se află pe meleagurile noastre demonstrează că aici a existat o civilizație a lemnului. Caracteristic bisericilor de aici este, conform specialiștilor în domeniu, dispunerea temeliei direct pe pământ, prezența peretelui plin între pronaos și naos. Din această categorie putem enumera Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Câlnic sau cea de la Ungureni-comuna Crasna. Prelucrarea lemnului este adus la rang de artă, meșterii care au realizat aceste construcții dând dovadă de un talent nemărginit. Toate construcțiile sunt impresionante, modul lor de realizare fiind inedit de la îmbinarea bârnelor până la decorul stâlpilor din pridvor sau al ușilor de la intrare. „Bisericile de lemn sunt bisericamonumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local al judeţului Gorj şi vorbesc despre o lume a credinţei, despre oamenii care le-au ridicat, care s-au rugat în ele şi care mereu l-au căutat pe Dumnezeu. Aceste biserici fac parte din identitatea noastră culturală şi religioasă, merită cunoscute şi protejate”, cuvânta protoiereul Cosmin Bălan.

    Județul Gorj, regat al bisericilor din lemn! Unele datează de sute de ani și se află în degradare avansatăDin nefericire, unele biserici se află într-o stare deplorabilă. Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Gorj este cea care monitorizează starea de conservare a monumentelor, însă această instituție nu are cadru legislativ pentru a interveni în obținerea unor fonduri necesare reabilitării bisericilor, ci are doar rolul de a consilia autoritățile pentru ca aceștia să le acceseze.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: