spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesLa doar 13 ani, campioană la şah

    La doar 13 ani, campioană la şah

    În anii `90, Gorjul lansa în lumea sportului o mare şahistă, Corina Pieptan. Denumit sportul minţii, şahul are mulţi practicanţi. Fie că e vorba de simple partide între prieteni sau competiţii oficiale, şahul este un sport practicat şi de gorjeni, indiferent de vârstă. Ana Maria Prunariu îi calcă pe urme în acest sport, în care inteligenţa e pusă „la lucru”, Corinei Pieptan. Gorjeanca de numai 13 ani a câştigat recent Olimpiada de şah pe judeţ, adică este campioana judeţului la categoria ei de vârstă. Bineînţeles Ana Maria Prunariu vrea să ajungă în elita şahului românesc.

    La numai 13 ani, micuţa este campioana Gorjului la şah. Se mândreşte cu asta şi se caracterizează ca fiind o fire perseverentă, care vrea să facă istorie, chiar dacă sportul pe care îl practică nu este la fel de bănos ca fotbalul, baschetul sau alte sporturi de gen. Îi place să viseze şi ştie că peste ani, visul de a reprezenta România, peste hotare, la competiţiile oficiale, va deveni realitate. Micuţa campioană este în clasa a VIII-a, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Pasiunea pentru şah a descoperit-o încă de la şase ani, când părinţii au dus-o la Palatul Copiilor. „Pe la şase-şapte ani am început să înţeleg şahul şi să îl practic. Mă antrenez în cadrul Palatului Copiilor, cu doamna Violeta Stoican, care îmi este alături ori de câte ori am nevoie. Mă susţine necondiţionat şi asta mă face să merg mai departe”, povesteşte tânăra şahistă.

    Locul 1 la Olimpiada de şah

    Gorjeanca şahistă a participat la numeroase competiţii sportive şi se pare că acestea i-au adus zeci de medalii şi premii. La primul concurs „din carieră”, cel de la Botoşani, a câştigat menţiune, dar acest lucru nu a descurajat-o. „Îmi place să cred despre mine că pot mai mult. Faptul că pierd la unele competiţii mă ambiţionează şi cred că pot face mai mult de-atât. La 8 ani, am câştigat locul 2 la Mangalia, apoi am decis să iau o pauză”. După această perioadă de repaus, Ana Maria a reuşit să impresioneze cunoscuţii cu performanţele ei sportive. Olimpiada de şah judeţeană i-a adus locul 1, apoi micuţa a participat la Etapa Naţională de la Deva, unde s-a aflat pe locurile fruntaşe. Impresie bună a făcut şi la Lugoj şi Constanţa, unde de asemenea s-a clasat pe locul 1. Anul 2011 i-a adus încă o medalie, iar nouă gorjenilor, mulţumirea şi mândria că avem o campioană printre noi. „Acum câteva zile am participat la Olimpiada de şah pe judeţ, unde m-am clasat din nou pe primul loc. Mi s-a părut mai grea competiţia decât cea anterioară. Dacă anul trecut au fost probe eliminatorii, anul acesta cred că a fost mai corect. Au fost cinci partide, la care au participat 16 fete şi 25 de băieţi”, mai spune Ana Maria. Despre şah, micuţa ar dori să vorbească o mie de ani. Spune că acest sport necesită creativitate şi atenţie, „Şahul, numit jocul inteligenţei, este un joc care mă surprinde de fiecare dată. Necesită concentrare dar în acelaşi timp îţi testează limitele. Şahul te ajută să vrei şi să crezi despre tine că poţi mai mult. Te împinge de la spate, te îndeamnă să te autodepăşeşti. Mi-ar dori ca într-o zi că concurez cu Daria Vişănescu, campioana de şah de la Petrila, să-i văd mutările şi tactica de joc”.

    A călcat pe urmele tatălui, Mihai Prunariu

    Ana Maria Prunariu este fiica preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Fotbal Gorj, Mihai Prunariu. Micuţa recunoaşte că acest lucru a ajutat-o foarte mult în cariera de şahistă, pentru că spune ea, „atunci când cineva din familie este pasionat şi practicant de sport, acest lucru te ambiţionează. Când am timp, mai joc şah cu tatăl şi sora mea”. Întrebată dacă poate mărturisi prima ei mutare, aceasta detaliază tactica jocului, ca pe o carte deschisă, pe care sigur, puţini ştiu să o citească „Mut din E5 pentru a deschide diagonala nebunului, apoi dezvolt caii şi nebunii, iar următorul pas este rocada”, spune fata. Mezina familiei Prunariu îşi doreşte să practice în continuare acest sport. „Voi continua să joc şah şi în perioada liceului. Mă documentez, citesc cărţi, încerc să învăţ din mers. Cu puţină perseverenţă voi ajunge acolo unde mi-am propus”. Pe lângă medalii şi premii, Ana Maria se bucură şi de o bursă în valoare de cinci milioane de lei vechi, din care doreşte să îşi achiziţioneze o nouă tablă de şah, piese dar şi un ceas, pentru că în momentul de faţă micuţa utilizează echipamentele de la Palatul Copiilor. Competiţiile la care participă Ana Maria înseamnă de multe ori şi bani, iar de acest lucru familia are grijă. „Ştiu că aş vrea să fac ceva important în viaţă. Vreau să ajut lumea. Familia mă influenţează şi mă ajută foarte mult şi din punct de vedere financiar. Mi-aş dori să fiu ca părinţii mei”, a mai spus copila de numai 13 ani.

    „Mai joc cu ea şah, dar o bat de fiecare dată”

    Mihai Prunariu este mândru că „mezina” i-a călcat pe urme. Se consideră un tată norocos şi un familist convins. „Ana Maria a prins gustul sportului şi mă bucur. Când sunt în toane bune, mai joc cu ea şah, dar o bat de fiecare dată. I-am spus mereu că atunci când o să ajungă să mă bată, voi fi şi mai mândru. Cel mai mult pentru mine, în momentul de faţă, contează ca ea să facă ce-i place. Aş vrea sigur să nu rămână un hobby, dar asta nu pot decide eu”, spune Prunariu despre fiica sa. Ana Maria este o fetiţă normală care face lucruri normale pentru vârsta ei. În afară de pasiunea pentru şah, Ana Maria adoră înotul, patinajul dar şi biologia şi engleza, materii pe care doreşte să le studieze şi la liceu. Se consideră o norocoasă că face parte din această familie şi speră că îi va face mândri pe părinţii ei, cu rezultatele şcolare şi competiţionale. „Îmi doresc ca părinţii mei să fie mândri de mine. Încerc să îmbin utilul cu plăcutul, să aloc în aceeaşi măsură timp pentru şah şi pentru şcoală”, a mai povestit Ana Maria Prunariu.

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: