2.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăHeadlinesLansare de cântece minereşti, ieri, la Târgu-Jiu

Lansare de cântece minereşti, ieri, la Târgu-Jiu

Cunoscutul culegător de folclor din întreaga ţară, Nicolae Sabău, a lansat ieri, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj, un DVD care reuneşte melodii minereşti. Cu sprijinul unor sponsori dar şi ai instituţiilor de cultură, lansarea a adus un mesaj de apreciere şi pioşenie pentru truda celor din subteran.

Copil de mineri, Nicolae Sabău se trage din Maramureş, dar nu a stat locului cu neastâmpărul lui creativ şi a învăţat să aprecize o muncă nedesluşită pentru mulţi, cea a aurului negru. De ce cântece minereşti? Pentru că, aşa cum spune artistul, a simţit nevoia de a face cunoscute dintro lume fără cer, lumea minerilor, munca şi sacrificiul cu care scot cărbunele la lumină. Foarte multă lume se întreabă ce caută Nicolae Sabău cu minerii. „Eu sunt fiu de miner, tatăl meu a lucrat în mină la Săsar în Baia Mare, doi fraţi ai mei tot în mină au lucrat. Eu am lucrat îm mină la Cafnic, doi ani de zile. Am cunoscut şi am participat la activităţi din viaţa acestor oameni care scot la suprafaţă ceea ce avem atâta nevoie. Trebuie să recunoaştem că au valoarea aurului. Este pentru mine o cinste mare pentru că am reuşit şi sunt acceptat de către ortaci şi conducerea acestor mine, să vin pentru prima lansare aici la Târgu Jiu”, a decalarat Nicolae Sabău. DVD-ul de cântece minereşti este intitulat „Din lumea noastră fără cer” şi reuneşte toate cele 5 zone folclorice de unde Nicolae Sabău a cules obiceiul şi graiul ortacilor. Implicată în organizarea evenimentului a fost şi conducerea Sindicatului Mine Energie, care apreciază buna colaborare pe care CE Oltenia o are cu Şcoala Populară de Artă. Nu se poate spune despre un artist ca Nicoale Sabău decât că aduce mereu ceva nou. „Cred că participarea la acest eveniment aduce motive de bucurie pentru că este o oază de speranţă întro zonă minieră, unde aplecarea spre cultură, cel puţin în ultima perioadă este redusă. Nicolae Sabău este un artist popular din Ardeal care a cunoscut viaţa grea a minerilor, el la rândul său fiind miner şi cunoscând suferinţa lor”, a declarat Ion Ruşeţ, preşedinte SME Oltenia.

Veta Biriş alături de Nicolae Sabău la lansare

Şi cunoscuta interpretă a cântecului popular din Ardeal,Veta Biriş, a fost prezentă la lansarea cântecelor minereşti. Un coleg precum Nicolae Sabău face cinste nu numai breslei de artişti, dar merită toată dragostea publicului. „Vin cu drag de fiecare dată la Târgu-Jiu pentru că gorjenii iubesc cântecul tradiţional şi de acolo din Alba Iulia din locuri încărcate de istorie şi legendă şi udate cu sângele moşilor şi strămoşilor noştri am venit la Târgu-Jiu să aduc cântecul meu adevărat. Am venit să fiu alături de Nicolae Sabău, să iau partea la lansarea DVD-ului său. Este însă greu să vorbeşti de Nicolae Sabău pentru că atunci când spui Nicolae Sabău, spui Maramureş, spui România”, a declarat Veta Biriş. Prezenţa artistului nu a fost deloc întâmplătoare, pentru că artiştii se susţin şi se bucură împreună de realizările lor. Nicolae Sabău a fost invitat şi la aniversarea a nouă ani de activitate a Ansamblului Folcloric “Maria Lătărețu” care a fost pecetluită aseară, printrun spectacol de excepţie, de la care nume sonore ale muzicii populare nu puteau lipsi.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -