Laptele praf nu ajunge la bebelușii din Gorj! Vinovați sunt primarii

0
103

Direcţia de Sănătate Publică Gorj este în plin proces de distribuire a laptelui praf în teritoriu. Surprinzător este faptul că edilii din localităţile aflate în imediata apropiere a municipiului Târgu Jiu uită sa ridice laptele destinat sugarilor. În prezent, în întreg judeţul Gorj, peste 200 de bebeluşi beneficiază gratuit de câte opt cutii cu lapte praf. Acest ajutor este oferit până la vârsta de un an.

Laptele praf este primit cu greu de nou născuţii din localităţile gorjene. De vină pentru acest fapt sunt chiar primarii localităţilor, deoarece nu vin din timp să procure hrana sugarilor, oferită de Ministerul Sănătăţii. Puţini sunt cei care şi-au luat în serios munca şi au luat toate măsurile pentru ca bebeluşii gorjeni să nu rămână fără lapte praf.

,, De laptele praf beneficiază copiii de până într-un an, copiii cu probleme de sănătate şi mămici cu probleme de sănătate care nu pot să alăpteze natural. Achiziţia este în desfăşurare şi vom reface numaidecât stocurile de lapte praf. Noi distribuim acest lapte praf prin primării, prin acele compartimente sociale care există la nivelul primăriilor, iar în momentul în care avem lapte praf anunţăm primăriile să vină să le ridice. Din păcate, vreau să precizez că nu toate primăriile sunt foarte rapide în ceea ce priveşte data la care trebuie să vină să ridice laptele praf”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Pentru ca respectivele cutii să ajungă acolo unde trebuie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică trebuie să facă presiuni.

,,Întârzie. De cele mai multe ori întârzie acele primării care sunt la distanţă mică de Târgu Jiu, nu cele care sunt la distanţă mai mare. Facem un apel la edili, pentru ca micuţii să beneficieze şi să nu existe întreruperi de administrare a laptelui şi să fie prezenţi atunci când noi îi solicităm pentru a ridica aceste cutii. În prezent avem peste 200 de copii care beneficiază de acest ajutor. Din păcate, în momentul în care împlinesc un an iasă din program şi sunt alimentaţi de către părinţi”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Laptele praf este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here