spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialLecția despre infinit... primi pași în aventura europeană pentru membrii echipei Infinity...

    Lecția despre infinit… primi pași în aventura europeană pentru membrii echipei Infinity of the Bird in Space

    elevi Motru 2În data de 6 iunie, membrii echipei au desfășurat prima activitate în cadrul proiectului EUROSCOLA, în cadrul căreia au explorat absolutul și filosofia redate de operele și gândirea lui Constantin Brâncuși. Cu această ocazie, la biblioteca Colegiului Tehnic Motru, membrii echipei au vizionat filmul “Constantin Brâncuși. Coloana sau Lecția despre infinit” (2002) în regia lui Laurenţiu Damian.

    elevi Motru 1Documentarul realizat cu ajutorul Ministerului Culturii și Cultelor surprinde procesul unic al restaurării Coloanei fără infinit, demontată în octombrie 1996. Procesul de reconstrucţie inițiat în toamna anului 2000, după patru ani de expertize tehnice, evidențiază efortul de protejare a patrimoniului cultural. Într-o Europă divizată, marcată de dezbaterile privind reformarea construcției Europene, proiectarea filmului a oferit o adevărată lecție de viață pentru elevii de la Colegiul Tehnic Motru; Drumul spre Absolut este presărat cu numeroase obstacole și presupune un efort colectiv pentru a te putea bucura de fascinația infinitului… De asemenea, membrii echipei Infinity of the Bird in Space au fost informați de coordonatori proiectului de impactul pe care filmul “Constantin Brâncuși. Coloana sau Lecția despre infinit” s-a bucurat de o puternică recunoaștere pe plan european, obținând premiul pentru film documentar al Uniunii Cineaștilor din România (2002), fiind și cel de-al doilea film din seria proiecțiilor planificate în anul 2016 la sediul ICR Viena în cadrul programului Rumänisches Kino în Wien. Marcat de impactul filmului, domnul prof. Nicolae Rușeț a subliniat importanța păstrării și promovării patrimoniului cultural european.

    Impresii

    elevi Motru 4La această activitate au participat cei 24 de elevi, membrii ai echipei Infinity of the Bird in Space, alături de coordonatorii: prof Mihaela Crǎciunescu și prof. Nicolae Rușeț, dar și doamna bibliotecară Luminița Pasăre. Redam mai jos câteva dintre impresiile celor prezenți la activitate: „Deoarece ne-am ales să promovăm patrimoniul cultural din județul Gorj, am considerat că cel mai reprezentativ este Constantin Brâncuși. Nu putem porni la drum fără să cunoaștem viața și operele inestimabile ale marelui sculptor. De aceea vom viziona acest film care va reprezenta reperul nostru în derularea proiectului. Sper că la final să putem transmite generațiilor viitoare infinitul patrimoniului nostru cultural”, a spus prof. Mihaela Crăciunescu, coordonator proiect.

    elevi Motru 3„Am fost impresionată de lecțiile filmului: lecția despre cerc – cercul vieții, lecția despre zbor, lecția despre cub, dar și lecția despre infinit. Constantin Brâncuși poate fii considerat un poet în piatrǎ”, a spus eleva Maria Ruşeţ. „Constantin Brâncuși este un poet, dar și un filosof pentru că a sculptat în piatrǎ versuri armonioase despre bogăția acestui neam românesc”, a comentat Iasmina Ardeiu. „Am remarcat dăruirea și munca marelui sculptor care ca să poată zămisli ca un demiurg a trebuit să trudească ca un rob”, a spus și Lidia Olaru. „Am reținut cuvintele marelui sculptor: << A crea ca un Dumnezeu, a porunci ca un rege, a munci ca un sclav. >>”-Antonia Uretyan, elevă.

    Vladimir-Adrian Costea

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: