Mai multe legume ale unui producător agricol din comuna Crasna au primit certificatul de „produse montane” din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională a Zonei Montane. Mădălina Duță, din satul Drăgoiești, va putea trece pe eticheta legumelor sale mențiunea „produs montan”. Agricultoarea a obținut acest certificat pentru vinete, ardei, fasole verde, roșii și castraveți. „Primele legume certificate „produs montan” ale Gorjului! Ambiție, determinare și multă muncă! Felicitări”, a anunțat Marinela Strîmbulescu, consultant fonduri europene.
Asociație a produselor montane
Toate produsele montane sunt disponibile și pe un site al Asociației „Produs Montan”, care își propune unirea tuturor producătorilor de produse montane în scopul promovării producătorilor montani și a produselor cu înaltă valoare, obținute în arealul montan. „Asociația are dedicat și un site, realizat de Agenția Naționala a Zonei Montane, www.produsmontan.ro, unde pot fi găsiți toți producătorii care au obținut mențiunea de calitate «produs montan».
Zona montana este o zona marcată de specificitate, fragilă ecologic și defavorizată economico-social din cauze naturale, motiv pentru care necesită o abordare specifică.
Noi, producătorii, știm ce înseamnă să produci în această zona, este o muncă asiduă, dar plină de satisfacții. Așa că haideți să ne unim eforturile pentru a promova calitatea produselor montane, pentru a aduce pe masa românilor produse naturale, curate, preparate cu trudă și dăruire, într-o zonă neatinsă de poluare.
Potențialul natural conduce la o calitate superioară a produsului montan, de aceea toți producătorii din zona montană ni se pot alătura pentru a face cunoscut produsul ce se obține la munte.
Împreună putem face zona montană mai atractivă. Prin punerea în valoare a produselor rezultate din munca noastră zilnică putem să menținem identitatea culturală a zonei și să creștem puterea economică la nivel local.
Uniți vom realiza lucruri mărețe!“. a transmis băcița Mărioara Babu, de la vestita stână de pe Transalpina, care are și ea un produs montan atestat, fiind vorba de „Tocana de miel“.