8.5 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 26, 2021
Acasă Headlines Localitatea Stănești, capitala tradițiilor de Florii

Localitatea Stănești, capitala tradițiilor de Florii

- Advertisement -

Chiar dacă afară au fost numai puțin de 30 de grade Celsius, soarele nu i-a ținut în case pe locuitorii din Stănești, care au reușit și ieri să aibă în față un eveniment cultural-artistic de excepție. De Florii la Stănești tradiția se menține de zeci de ani, astfel că gorjenii au venit în număr mare în localitatea cu pricina să trăiască pe viu un moment popular autentic. Zeci de formații populare din județ au participat la Pastorala Floriilor, de unde nu au lipsit nici autoritățile județului, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor. Tot ieri peste 10.000 de gorjeni și-au aniversat onomastica, cel mai sărbătorit fiind nimeni altul decât Florin Cârciumaru, care tot ieri a sărbătorit și împlinirea a 57 de ani.

Localitatea Stănești a găzduit ieri unul dintre cele mai frumoase evenimente cultural-artistice din județ și anume Pastorala Floriilor. Sărbătoare autentică, în care muzica populară și portul sunt ingredientele de bază, a fost la mare înălțime, la ediția a XIX-a. Zeci de grupuri din tot Gorjul au demonstrat autenticitatea valorilor și obiceiurilor din fiecare localitate iar autoritățile locale au apreciat această desfășurare de forțe, mai ales că ieri s-au înregistrat temperaturi de 30 de grade Celsius. Nimic nu i-a oprit pe locuitorii din Stănești să petreacă alături chiar de autoritățile județului, care au venit să bifeze importanța evenimentului. Ion Călinoiu s-a bucurat de moment, apreciind că astfel se păstrează tradițiile Gorjului, care trebuie duse din generație în generație. „Mă bucur să văd că astfel de tradiții se păstrează. Și pentru noi a devenit o tradiție să fim aici în fiecare an. Avem valori și o avere inestimabilă în ceea ce privește portul și cântecul popular. Aceste valori trebuie duse mai departe și mă bucur să văd tineri care vin la aceste sărbători câmpenești”, a spus președintele Consiliului Județean Gorj.

10.000 de gorjeni cu nume de flori

Peste zece mii de gorjeni au petrecut ieri de Florii. Potrivit Direcției de Evidență a Persoanelor Gorj, peste 4400 gorjeni poartă numele Florin, Florentin-312, Florentina-1473, Florinel-259, Florinela 54, Viorel-2193, Viorela-54, Violeta-1221, Camelia-1580, Margareta-819, Narcis-459 și Narcisa-296. Cel mai sărbătorit târgujian a fost ieri Florin Cârciumaru, care ieri de Florii a sărbătorit și împlinirea frumoasei vârste de 57 de ani. Edilul municipiului Târgu-Jiu a sărbătorit această zi specială acasă, alături de familie și prieteni. Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu data schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente