spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesLocalitățile din Gorj pot avea propriile parcuri fotovoltaice

    Localitățile din Gorj pot avea propriile parcuri fotovoltaice

    Simpozionul „Transformarea consumatorilor de energie în prosumatori” s-a desfășurat, ieri, la sediul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” (UCB). La această acțiune au participat Marius Voronca, director executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei din București, Aurel Miclea, general manager al Smart Instal S.R.L. Deva, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice și primăriilor din Gorj. Simpozionul a constatat în prezentarea unor sisteme alternative pentru producerea energiei electrice la costuri reduse și fără să polueze atmosfera, cum ar fi panourile fotovoltaice. Un astfel de sistem este dezvoltat de către Primăria Bustuchin, care a accesat un împrumut chiar de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei.

    „E foarte greu să spargi gheața. Știm foarte bine că inerția sistemelor sociale din care și noi face parte ester mare. Capacitatea noastră de admitere a schimbării este redusă. Și eu am tabieturi și eu am anumite obiceiuri. Lucrurile astea se întâmplă la nivel decizional cu privire la demararea unei investiții. Mult a fost până când au fost demarate primele investiții de iluminat public. Primarii au început să vorbească între ei. Ideal pentru mine este să transformați toate instituțiile publice pe raza administrativ teritoriale în clădiri independent energetic. Asta înseamnă și producție de energie, dar și consum de energie. Să încercăm să ne rupem de furnizorul de energie electrică și de distribuitor. Compoziția facturii de energie electrică. De ce trebuie să fie prețul energiei electrice 33% din factură și restul sunt numai taxe și tarife“, a precizat Marius Voronca. Reprezentanții instituțiilor din Gorj au fost interesați de dezvoltarea unor sisteme de acest fel care vor duce la o reducere a costurilor pentru energia electrică.

    Comuna Bustuchin, independentă energetic

    Comuna Bustuchin va deveni independentă din punct de vedere energetic. Ion Ciocea, primarul localității, a precizat că în luna decembrie va fi inaugurat parcul fotovoltaic. Investiția se ridică la suma de 363.000 de dolari. „Banii trebuie returnați într-o perioadă de 84 de luni, cu un termen de grație de 12 luni. Jumătate din producția de energie electrică a parcului fotovoltaic de la Bustuchin va asigura consumul comunei, iar cealaltă jumătate va fi introdusă în sistemul energetic național, pentru care primăria va obține banii necesari pentru plata ratei. Astfel, Primăria Bustuchin nu va mai achita vreun leu pentru energia electrică. „Energia produsă de parcul fotovoltaic va asigura iluminatul public, consumul instituțiilor de pe raza comunei. Vreau să instalez o stație de pompare pentru alimentarea cu apă a localității. De asta m-am și zbătut, pentru că dorința mea este de a-i da cetățeanului cu un leu apa și canalizarea”, a precizat primarul Ion Ciocea. Capacitatea de producție a parcului fotovoltaic de la Bustuchin este de 400 MW pe an“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: