spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesS-au luat la întrecere în bucătăria Ucenic Chef

    S-au luat la întrecere în bucătăria Ucenic Chef

    20 de elevi de la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” s-au întrecut ieri în etalarea talentelor culinare, în cadrul celei de-a treia ediții a concursului Ucenic Chef. Ca şi anul trecut, întrecerea gastronomică a adus pentru viitorii absolvenţi şi maiştri bucătari, provocare, emoţie şi bucurie, mai ales că semifinala 2015 a lăsat loc cu precădere bobocilor de la specializarea alimentație publică.

    Zis și făcut, concurenții s-au pus pe treabă, nu au avut timp de pierdut. După ce și-au tras la sorți rețetele, s-a dat startul la concurs, în prezența bucătarilor experimentați din locația de pe Insuliță, aceeași care a sprijinit organizarea edițiilor pecedente. „Nu vă grăbiți, concentrați-vă, verficați încă o dată ingredientele și îi dăm drumul”, a sunat îndemnul. Pentru a ajunge în finală, elevii de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a au avut de trecut mai întâi de semifinala organizată ieri. Chiar dacă ponderea participanților vine anul acesta de la elevii de la clasele a IX-a și a X-a, acest lucru nu face din concurs unul mai puțin serios sau antrenant, dimpotrivă, bobocii de liceu au așteptat cu nerăbdare să arate ce pot în bucătărie.

    Emoțiile ca emoțiile, dar ce va ieși contează

    Cu emoții mai mari sau mai mici, dar toți dornici să dea curs provocării, viitorii CHEFI au început prepararea rețetelor. De la meniuri simple, comune până la cele mai fistichii, cu iz occidental sau oriental, rețetele au sunat toate delicios înainte de a le vedea materializate în farfurie. „Eu am ceva emoții, nu foarte mari. Sunt în clasa a IX-a. Mi-a căzut musaca de cartofi. Este o provocare pentru mine. Gătitul mă atrage de când sunt mic, bunica mea a fost bucătărească și chiar îmi place să gătesc”, a declarat Sebastian Prică, elev clasa a IX-a Colegiul Comercial Virgil Madgearu. „Eu nu am emoții. Pregătesc rigattoni la cuptor”, a declarat o altă colegă din clasa a IX-a, Mălina Oprea. Eu sunt în clasa a X-a, am puțină experiență am mai făcut la școală, pe acasă. Eu folosesc la rețetă piept de pui rulat și băgat la fripteuză cu orez cremos. Este mai greu la început cu gramajele, dar apoi te obișnuiești, devii mai atent. Sper să îmi reușească”, a declarat Andrei Dobran, clasa a XI-a.

    Participarea, un pas înainte pentru experiență

    Elevii au apreciat cel mai mult ocazia de a căpăta experiență în meseria de bucătar și încă de pe acum știu de ce calități au nevoie să răzbată pe un astfel de drum. ,,Este nevoie să ai simțul gustului, să îți placă ce faci și să pui suflet în mâncare, bineînțeles”, a declarat Andrei Gnoșeanu. Tot despre munca şi dăruire ne-a vorbit și un bucătar experimentat, care a subliniat nevoia tinerilor de a fi sprijiniți prin astfel de concursuri. „Îi sprijinim de fiecare dată, suntem alături de ei, sunt și colegii mei și colegi de-ai lor mai mari. Au la dispoziție o ora și 30 de minute pentru a termina prepararea. Încercăm prin acest concurs să-i testăm pentru a deveni viitori bucătari în restaurantul nostru. Este foarte important să conștientizeze de vârsta aceasta ce înseamnă meseria de bucătar. O carieră de bucătar presupune implicare emoțională, fizică, dar și sacrificiu fără de care nu ajungi la performanțe”, a declarat Claudia Turbatu, Chef la restaurantul de pe Insuliță.

    Aprecieri și sprijin pentru viitorii ,,meseriași,,

    Cadrele didactice, dar și autoritățile județene, partenere la organizarea concursului sunt convisne că eforturile le vor fi răsplătite prin faptul că acești ucenici, elevi ambițioși vor fi mai aproape de un loc de muncă și o carieră. „Suntem la a treia ediție, în faza de semifinală, o acțiune binevenită al cărui partener a fost de la prima ediție Consiliul Județean. Sunt participanți de la edițiile precedente care acum lucrează aici, ca ospătari sau ajutor de bucătari. Se pregătesc astfel, cu această ocazie intrând în vâltoarea emoțiilor, să aibă locuri de muncă, ei fiind deja din această fază de pregătire în vizorul celor care vor să aibă angajați, tineri bine pregătiți”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean. Directorul colegiului nu vrea decât ca și pe viitor, edițiile concurs să ii stimuleze pe elevi ca și până acum. Are și motive. „La această semifinală încep să participe elevii de clasa a IX-a, sunt 21 de elevi din care se vor selecta cei mai buni în finala care va avea loc tot aici, în aceleași condiții. Copiii încearcă să își demonstreze abilitățile dobândite și ceea ce au învățat la orele de practică. Lor le place această meserie, la noi la colegiu se concurează pentru ea, este o meserie care se caută peste tot și își dau interesul”, a declarat Petre Ciungu, director Colegiul Comercial Virgil Madgearu. 10 cei mai promițători bucătari juniori vor merge în finala Ucenic Chef care se va ține cel mai probabil în prima luna după Paște.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: