Acasa / Headlines / Lumini de decembrie, expoziție de icoane

Lumini de decembrie, expoziție de icoane

Expoziție de icoane la CJCPCT Gorj. O serie de artiști din județul vecin, Vîlcea, vor expune  lucrări la sediul instituției în data de 5 decembrie. Naşterea Domnului Iisus Hristos  este subiectul principal al expoziției. 

Expoziția “Lumini de decembrie” va avea loc joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 12.30 la Sala Florin Isuf din cadrul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Cei de la CJCPCT Vâlcea aduc în cadrul expoziției în jur de 50 de icoane pe sticlă semnate de Maica Monahia Ioamiția de la Sfânta Mănăstire Mărcuți din Covasna, Carmen Elena Dina, Mioara Comănescu, Liviu Andrei Dina, Diana Maria Mitulescu și Dana Elena Ghigeanu.

Transilvania, rampă de lansare

“Mioara Comănescu Plop, inspector de specialitate la CJCPCT Vâlcea spune că “între religie şi artă a existat şi va exista întotdeauna o strânsă legătură. Icoana nu poate exista fără învăţătura creştină. Icoana depăşeşte formele lumii noastre pentru a face simţită prezenţa lui Dumnezeu în viaţa micului creştin. Icoana rămâne un mijloc de comunicare a lui Hristos din planul invizibil cu noi cei aflați în lumea materială, de aceea icoana a mai fost definită și “fereastră spre absolut” și “fereastră spre cer”.Icoana pe sticlă s-a născut în Transilvania, într-un context mai larg al artei central-europene, a devenit, în parte, o expresie a tradiţiei post-bizantine, a dezvoltat o latură simbolică uimitoare și este, în prezent, parte integrantă a spiritualităţii româneşti”, a declarat daniela Gapșea, purtător de cuvânt al CJCPCT Gorj.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*