spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesLuna lui Cireşar, sărbătorită la Rugi!

    Luna lui Cireşar, sărbătorită la Rugi!

    Şi anul acesta, satul Rugi din Comuna gorjeană Turcineşti, este trezit la viaţă de tradiţia lui …Cireşar. Fructele coapte numai bune de cules au adus şi prilej de voie bună localnicilor care au fost gazde primitoare ieri pentru autorităţile locale şi judeţene, specialişti din pomicultură veniţi cu toţii să dea o mână de ajutor la cules de cireşe.

    cirese-rugi-1

    Cea de XV –a ediție a manifestării a fost organizată în spiritual tradiției care la Turcinești spune că pe 11 iunie se culeg cireșele, dar anul acesta s-a făcut fără tam-tam, fără muzică, ci în liniștea tinerilor care au venit să le culeagă. Primarul localității dorește ca prin menținerea tradiției din livada de la Rugi să se înțeleagă bine că fructele sunt ecologice. „Producţia este destul de bună. Facem această sărbătoare fără muzică, o facem doar cu tineri, cu specialişti şi pentru că vrem să promovăm, vrem să arătăm judeţului şi ţării că la noi se produc fructe ecologice, la noi nu se folosesc substanţe toxice, nu se folosesc pesticide sau îngrăşăminte chimice”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primar comunei Turcinești. Alături de tinerii culegători, au fost și câțiva elevi care au primit cu program artistic oficialitățile. „E bine că avem câte puţin din toate. E un eveniment deosebit, e consacrat deja, sunt într-un fel impresionat pentru că cei mici de la cel 2-3 şcoli ne-au spus o grămadă de poezii”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect Gorj.

    Satul Rugi este situat între dealuri, învăluite într-o linişte care priește roadelor pământului și livezilor îngrijite, trudite. Şi specialiștii hoticoli şi reprezentanții APIA Gorj au fost la prezenți la tradiția de la Rugi, remarcând faptul că zona are astfel şi tradiţie, şi o sursa de venit asigurată. Totuși, din cauza verilor tot mai secetoase din ultimii ani, plantațiile trebuie reînnoite, nu de alta, dar şi generaţiile viitoare trebuie să mai prindă tradiția lui Cireşar de la Rugi. „Localnicii sunt la cules, dacă o să treceţi prin plantaţie o să vedeţi că au ce culege, sunt mulţumiţi şi ei că au în urma muncii lor şi rezultate. Practic, pentru ei, de aici e o sursă de existenţă. Am şi o parte mai negativă, în sensul că în fiecare an, sunt la a treia participare, observ că pomi întregi se usucă şi suntem un pic îngrijoraţi că am şi spus domnului primar să reuşească să înnoiască această plantaţie”, a spus Dan Tănăsescu, director DADR Gorj.

    Fermierii gorjeni, inclusiv cultivatorii de cireşi din Rugi, pot accesa bani europeni, iar mai multe informaţii le-au fost furnizate de conducerea APIA Gorj. „Am participat cu mare plăcere la eveniment, am vorbit celor prezenţi de schemele de sprijin pe care fermierii – cultivatorii de cireşi şi vişini din Turcineşti, satul Rugi, le pot accesa. Le-am spus că, spre deosebire de culturile de teren arabil, de păşune şi fâneţe, unde condiţiile sunt mai restrictive, în sensul că este necesar să cultivi suprafaţa de teren agricol, aici activitatea agricolă la culturile de plantaţiile de pomi se rezumă la recoltatul acestor suprafeţe că în mare parte ele se cultivă în regim ecologic”, a explicat Constantin Negrea, director APIA Gorj. Pe la porțile caselor, cireșarii își scot dimineața coșurile cu fructe spre a le vinde. La Rugi, găseşti cireşe galbene, negre sau roşii, în funcţie de sezonul de coacere. În anii îngăduitori recolta nu este atinsă de mană sau ploi grele, dar sunt și vremuri în care oamenii nu mai înţeleg nimic din truda lor. Nu există gospodărie să nu îţi atragă privirile măcar un cireş, iar pentru multe din familii, cultivatul acestor fructe înseamnă munca pentru a-și asigura traiul, dar și tradiție de transmis urmașilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: