2.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăSocialMănăstirea care trebuie vizitată măcar o dată în viață! Lăcașul sfânt arată...

Mănăstirea care trebuie vizitată măcar o dată în viață! Lăcașul sfânt arată ca un castel medieval și se află în Gorj

tismana 2O mănăstire aflată în județul Gorj este cel mai vechi așezământ monahal al României. Acest loc binecuvântat trebuie vizitat măcar o dată în viață de orice credincios. Lăcașul de cult este de o frumusețe aparte, aici având șansa să îți găsești liniștea și să comunici cu Dumnezeu, mai ales în vremurile de grea încercare. Edificiul în care se află mănăstirea arată ca un castel medieval, astfel că pe lângă apropierea de Divinitate, te poți bucura și de o frumusețe a naturii cum rar întâlnești.

tismana 1Lăcașul sfânt se află pe teritoriul orașului Tismana, la aproximativ 36 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu. Mănăstirea este așezată pe vârf de stâncă, pe Muntele Stârmina, fiind înconjurată de culmi împădurite și stâncoase. Lângă sfânta mănăstire se află Peștera sfântului Nicodim, ctitorul celui mai vechi așezământ monahal din Țara Românească. Potrivit istoricului Mănăstirii Tismana, consemnat de Mitropolia Olteniei, „ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim Cel Sfințit de la Tismana, născut la 1310 și trecut în neființă la 1406. Lui îi aparține alegerea locului și construirea ei, alegerea meșterilor și a materialelor, a arhitecturii și decorațiunilor, având sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu Negru Voievod și fiii acestuia, Dan și Mircea cel Bătrân. Sfântul Nicodim este de neam valah din sudul Dunării, după mama se înrudea cu domnitorii Basarabi și cneazul Lazăr al Serbiei”.

Sfântul Nicodim a reușit aici să pună bazele unei vestite școli de caligrafie cu copiști de cărți în diverse limbi. Cuviosul a reușit să caligrafieze și să ilustreze cu miniaturi o carte ce conține cele patru Evanghelii pe care le-a îmbrăcat cu niște coperți din argint aurit, acest lucru întâmplându-se cu un an înainte ca acesta să plece în lumea celor drepți. În prezent, aceasta este cea mai veche carte și se află expusă la Muzeul Național de Istorie din București. Cuviosul a trecut la cele sfinte chiar la sfânta sărbătoare a Crăciunului din 1406, iar trupul său își înfăptuiește somnul veșnic în pridvorul bisericii.

tismana 3Mănăstirea are o biserică, loc de închinăciune și apropiere de Divinitate. Lăcașul a fost sfințit în anul 1378, chiar de ziua Sfintei Maria, 15 august, astfel că a primit atunci hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica este realizată în stil bizantin, are ziduri de piatră extrem de groase, trei turle de naos, pronaos și pridvor. În timp, sfântul lăcaș a suferit, ca toate mănăstirile, mai multe distrugeri, însă a fost refăcută de fiecare dată. La început, biserica așezământului monahal a fost pictată într-o singură culoare, respectiv ocru, existând figuri florale și geometrice. Abia în secolul XVI a fost realizată prima pictură iconografică, imaginea existând și acum pe pereții din pronaos. „În anul 1955, în cadrul lucrărilor de restaurare a Mănăstirii conduse de G. Russu s-a trecut la extracția frescei din 1766 din Pronaos – caz unic în Europa. Fresca extrasă a fost încorporată în pereții muzeului Mănăstirii și pe coridoarele chiliilor. Totodată s-a restaurat și conservat prima pictură, din 1564, care a fost lucrată după toate canoanele artei bisericești, cu deosebit talent și evlavie. La realizarea celor nouă registre ale Sinaxarului s-a folosit un roșu oriental-culoare specifică doar Mănăstirii Tismana”.

Așezământul monahal a fost transformat în mănăstire unde maicile își duc viața la comun începând din anul 1949. Mănăstirea Tismana deține și un tezaur, o mare parte dintre obiectele valoroase aflându-se la Muzeul de Artă a României. Totuși, aici au rămas picturi murale, icoane vechi pe lemn, cărți extrem de vechi, veșminte, dar și alte obiecte de cult cum ar fi o raclă de argint care conține trei părți din sfinte moaște precum: degetul arătător de la Sfântul Nicodim, dar și crucea de plumb pe care Cuviosul o purta la gât și alte elemente de la Sfântul Ioan Gură de Aur și de la Sfântul Ignatie Teoforul.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -