spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialIn memoriam Pompiliu Marcea

    In memoriam Pompiliu Marcea

    Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj îl comemorează în aceste zile pe criticul şi istoricul literar Pompiliu Marcea, gorjean de obârşie din satul Colibaşi, comuna Scoarţa. Oameni de cultură, dar şi descendentul familiei Ion Marcea doresc să evoce atât personalitatea cât şi meritele celui care şi-a dedicat studiile şi activitatea literară de peste 3 decenii pentru menţinerea vie, neştirbită a culturii neamului românesc, chiar dacă angajamentul omului de litere Pompiliu Marcea l-a costat cel mai probabil viaţa.

    in-memoriam-pompiliu-marceapompiliu-marcea-cetatean-onoare

    Talentul, curajul scriitoricesc, aplecare spre studii şi lupta dusă pentru a păstra neîntinată zestrea culturală a românilor, toate trebuie cinstite şi amintite pentru ca posteritatea să ştie cine a fost Pompiliu Marcea, cel care la 3 ani se stabilea cu familia definitiv în satul Colibaşi, comuna Scoarţa. Născut la 20 octombrie 1928, la Ştefăneştii de Gorj, cel care avea să devină un eminent absolvent de facultate, şef de promoţie în 1954, cadru universitar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România şi nu în ultimul rând lector în literatură, calitate în care a reprezentat România la Sorbona, în 1963 şi doctor în ştiinţe filologice, Pompiliu Marcea şi-a împărtăşit din cunoştinţele sale şi studenţilor care l-au cunoscut la catedra din Koln, Bonn şi Ausseldorf. A scris mai multe cărţi printre care „Convorbiri literare şi spiritul critic”, Lumea operei lui Sadoveanu, pe care de altfel l-a îndrăgit foarte mult, dar a şi scris peste 2500 de articole de specialitate în ziarele vremii. Cel mai mare merit printre multe atâtea câte a avut Pompiliu Marcea a fost acela că a apărat valorile literaturii române şi nu s-a dat în lături chiar cu preţul vieţii de la a-şi urma crezul artistic. Primăria municipiului Târgu-Jiu l-a declarat cetăţen de onoare post mortem, a amintit ieri directorul Ion Cepoi care a dat grai şi unui regret, tristeţi personale că nu se face mult mai mult pentru memoria lui Pompiliu Marcea. Căminul cultural din Scoarţa îi poartă numele dar …atât, acesta fiind lăsat de izbelişte. „Se află efectiv la o răscruce de drumuri, se află la drum european şi care în continuare arată aşa cum arată. Aţi văzut, aţi trecut de atâtea ori pe acolo, ce este în curte a ajuns un soi de autobază, sunt camioane, sunt materiale de construcţii. Este orice care nu ar trebui să existe în ambianţa unui cămin cultural. În felul acesta, aş îndrăzni să mai fac încă o dată apel la conducerea Primăriei şi Consiliului Local din Scoarţa să reuşească să amenajeze cumva. Venind dinspre Cărbuneşti sau dinspre Râmnicu Vâlcea, îndreptându-se spre Târgu-Jiu, Câminul Cultural de Scoarţa este ca un fel de carte de vizită la intrarea în Târgu-Jiu”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Şi fostul director al Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu, a ţinut să amintească scopul unui simpozion dedicat marelui critic literar, Pompiliu Marcea. Mai mult, numele omului de litere este legat de instituţii de învăţământ, pe una din ele, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, fostul liceu pedagogic, Pompiliu Marcea absolvindu-l la Târgu-Jiu. „Pompiliu Marcea poate fi cu adevărat un astfel de reper măcar pentru tinerii noştri şi poate de aceea, începem ziua dedicată zilei de naştere cu o întâlnire cu elevii şcolii pe care a absolvit-o”, a spus Viorel Gârbaciu, fostul director al Şcolii Populare de Artă.

    viorel-garbaciuion-cepoi

    Acţiune comemorativă la Colegiul „Spiru Haret”

    Din partea Fundaţiei ce-i poartă numele, nepotul lui Pompiliu Marcea, Ion Marcea a evocat cu tristeţe pierderea tragică a unchiului său care nu a mai apucat să ducă la bun sfârşit atâtea proiecte şi ambiţii. De altfel, lupta asiduă dusă cu cei care ar fi aruncat la gunoi întro clipă valorile şi cultura neamului i-a semnat cel mai probabil şi sfârşitul, dar unchiul său a lăsat în urmă nu doar scrieri importante ci şi un exemplu de curaj rar întâlnit. Primul simpozion naţional dedicat lui Pompiliu Marcea a avut loc la 27 martie 1995 pe durata a 3 zile la Târgu-Jiu –Scoarţa-Colibaşi, iar atât familia cât şi oemenii de cultură din judeţ vor să păstreze tradiţia. Astăzi, Colegiul “Spiru Haret” va găzdui o acţiune comemorativă la care vor lua parte şi elevii, iar de la simpozionul din acest an nu vor lipsi nici lansările de carte.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: