Mieii, mai puțini și mai scumpi anul acesta

0
26

Pentru că Paștele va fi sărbătorit în acest an mult prea devreme şi zăpada a fost prea mare, mieii vânduți de ciobani sunt mici şi puţin. În aceste condiții, prețul de vânzare va fi mult mai mare față de anul trecut. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Gorj spun că un kilogram de carne de miel se vinde cu 30 de lei, în condițiile în care anul trecut se vindea cu 20 de lei.

Familia Bivolaru, din Tismana, deține peste 1.000 de ori și capre. Membrii familiei se ocupă de generații întregi de creșterea ovinelor. Pentru sărbătoarea Paștelui, familia de feramieri din Tismana au pregătit aproximativ 400 de miei și iezi pentru masa de Paște. „Mai sunt şi de fătat o grămadă. Aşteptăm şi pe-ăia îi păstrăm pentru la toamnă. Mieluţele le oprim. Nu sacrificăm decât berbecuţii. Îi păstrăm pentru toamnă dacă se mai vând în afară. Vor veni italienii să-i ia, dar în rest rămân pe gospodărie“, spune Dan Bivolaru.

Cheltuielile de îngrijire, mai mari

Pentru că iarna aceasta a fost lungă, cheltuielile legate de asigurarea hranei au fost mult mai mari decât în mod normal. „Nu cred că se va recupera mare parte din cheltuielile noastre. A fost o iarnă grea. Cumpărăm fân foarte scump, nu se mai găseşte. Umblăm peste tot să cumpărăm. Boabele sunt scumpe, fânul scump, iarna a fost lungă. Acum n-o să scoatem pe miei nici cât am dat pe nutreţ, boabe și fân“, a mai spus fermierul.

Mieii sunt vânduți la clienți din toată țară

Familia Bivolaru preferă să vândă mieii și iezii direct de la fermă clienților fideli care rezervă cu mai mult timp înainte sau, mai nou, prin intermediul anunțurile de pe Internet. „Am primit telefon şi de la Bucureşti, şi din alte localităţi ca le să păstrăm mieii. Îi vindem direct de la fermă. Copiii mai pun anunțuri pe Internet“, a precizat Ileana Bivolaru, soția fermierului.

Nicolae Călescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj, a precizat că în acest an se vor vinde mai puțini miei față de anul trecut, iar prețul va fi semnificativ mai mare. Acesta spune că cei care cumpără miei direct de la fermă trebuie să meargă obligatoriu la medicul veterinar din localitatea respectivă pentru a afla situația animalelor: „Se pot furniza informații cu privire la starea clinică a animalelor, dacă au fost vaccinate, iar pentru perioada transportului trebuie să obțină documente de la medicul de la circumscripția respectivă, pentru că, în caz contrar, cei carnea poate fi confiscată și șoferul amendat“. În județul Gorj funcționează trei centre de sacrificare a mieilor la Târgu Jiu, Motru și Novaci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here