spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialMinerii din Dragoteşti au sărbătorit-o pe Sfânta Varvara

    Minerii din Dragoteşti au sărbătorit-o pe Sfânta Varvara

    Weekendul ce s-a încheiat a fost prilej de sărbătoare pentru cei peste 200 de mineri de la Mina Tehomir care, alături de sindicate şi administraţie, au sărbătorit pe cea care îi ocroteşte atunci când coboară în subteran, pe Sfânta Varvara. Evenimentul a constat într-o slujbă religioasă ţinută de un sobor de nouă preoţi, făcută în cinstea protectoarei minerilor de subteran, dar şi a acelor ortaci care nu se mai regăsesc printre cei vii.

    Cu o producţie pe anul 2010 de 415.000 tone, Mina Tehomir reprezintă, la ora actuală, unitatea de subteran care produce tona de cărbune la cel mai mic preţ, de 67 de lei, cu o puterea calorifică de 2000 kilocalorii/kilogram. Producţia zilnică este de 2.200 tone, lucru ce face ca, în ciuda faptului că unitatea este catalogată ca fiind o mină socială, să fie în acelaşi timp şi eficientă, rezervele de cărbune ajungând pentru următorii 25 de ani. Cu un personal de 160 de salariaţi, în urma etapelor de disponibilizare, la Mina Tehomir au fost aduşi prin transfer 90 de angajaşi de la Olservmin şi alţi 42 de la EMS Motru. Cu toţii, alături de sindicat, dar şi de administraţie au participat la sfârşitul săptămânii trecute la slujba religioasă închinată Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor din subteran, dar şi a acelor mineri trecuţi în nefiinţă. Liderul de sindicat Marin Zamfir ştie foarte bine ce înseamnă să lucrezi în subteran, asta ca urmare a faptului că de la vârsta de 18 ani a coborât sub pământ pentru a da cărbune. „Munca din subteran este foarte grea. De ani buni de zile nu s-a mai investit în liniile tehnologice. Noi, minerii din subteran suntem părinţii mineritului de suprafaţă. Suntem ca nişte părinţi bolnavi ţinuţi în viaţă de aparate. Totodată suntem conştienţi că mineritul de subteran de aici îşi va închide porţile în 2014, când 80% din salariaţi se vor pensiona”, spunea sindicalistul.

    „Suntem mulţumiţi de salariile minerilor”

    În calitate de lider de sindicat la Mina Tehomir, Zamfir şi-a propus ca alături de colegii de la Uniune să obţină drepturi egale şi pentru cei peste 40 de angajaţi ai SNLO ce lucrează la Dragoteşti. „Suntem mulţumiţi de salariile minerilor, de faptul că drepturile salariale, câştigate prin negocieri cu administraţia, s-au respectat, dar trebuie să luptăm şi pentru cei 42 de salariaţi de la SNLO care au venit prin transfer la noi. SNLO are profit de pe urma acestor oameni şi nu este normal să aibă salarii mici. Ei muncesc cot la cot cu minerii de la Complexul Turceni, pentru că noi aparţinem de termocentrală. Există o discriminare, când văd că salariile pe care le iau sunt mai mici decât ale celor de la mină”, declara liderul de sindicat.
    În acest caz, Zamfir a dat asigurări că va purta cât mai urgent discuţii cu reprezentanţii USMO, dar şi cu cei de la SNLO, pentru ca cei 42 de angajaţi ai SNLO să fie preluaţi de către Mina Tehomir, practic să fie salariaţi ai Complexului Turceni. Nemulţumiţi sunt şi salariaţii de la Olservmin sau cei de la SNLO ce lucrează la Dragoteşti. „Este greu în subteran, nu este uşor. Condiţiile sunt bune, dar ce munceam înainte cu 900 de oameni, acum lucrăm cu 200, producţia este şi ea mai mare, iar circuitul merge plin şase ore. Mai avem nevoie de salariaţi, dacă se întâmplă ceva cu un coleg nu are cine să-i ţină locul. Suntem omul şi locul”, a declarat unul dintre mineri.

    „Ar fi bine măcar să ni se dea un salariu mai substanţial”

    Angajat în cadrul Olservmin, cu o încadrare de 700 de lei, un alt miner, transferat la Mina Tehomir, îşi arată şi el nemulţumirea. „Condiţiile sunt aşa cum sunt, dar este lipsă de personal. Ţinând cont de faptul că muncesc la fel ca minerii de aici, ar fi bine măcar să ni se dea un salariu mai substanţial, lucrez pe 560 de lei şi am încadrarea de 700”. Cea mai mare revoltă se simte în rândul celor 42 de salariaţi ai SNLO. „Sunt de la EMS Motru, iar un electrician de aici ia mai mult decât mine deşi sunt adus cu funcţie. De nouă luni se tot încearcă să se facă ceva pentru noi şi nimic, pe trei ianuarie când se reia lucrul, nu mai venim la serviciu. Vrem să fim preluaţi de Mina Tehomir”, a mai precizat un miner.
    Prezent la sărbătoarea ortacilor din Dragoteşti a fost şi senatorul Ion Ruşeţ care a declarat că Mina Tehomir trebuie să-şi lungească viaţa cât mai mult chiar dacă este o mină socială. „În ceea ce priveşte problema salariaţilor de la EMS Motru, cred că există o lipsă de decizie, o incorectitudine din partea sindicatelor şi a conducerii SNLO. Există o discriminare iar aceşti oameni trebuie să aibă aceleaşi drepturi salariale”, era de părere parlamentarul democrat liberal.

    „Dacă se va înfiinţa Electra, problema se va rezolva automat”

    În calitate de invitat la eveniment, deputatul Severus Militaru este de părere că există două soluţii, afirmând că „dacă se va înfiinţa Electra, atunci salariaţii vor fi în cadrul Companiei, iar problema se va rezolva automat, dacă nu, atunci Mina Dragoteşti, în speţă, Complexul să-i angajeze pe cei 42 de mineri. Trebuie făcute demersuri atât de către sindicate, cât şi de către administraţie, mă voi implica şi eu”. În ciuda acestei mari probleme, cei peste 200 de mineri de la Mina Tehomir au sărbătorit-o din plin pe Sfânta Varvara, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt singurii care mai omagiază această zi. Printre invitaţi s-a numărat şi prefectul judeţului, Liviu Andrei, subprefectul Marcel Romanescu şi edilii localităţilor Negomir, Slivileşti, Mătăsari. Contactat telefonic, directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat că în situaţia în care Complexul Energetic Turceni doreşte să îi preia, noi cei de la SNLO nu avem nimic împotrivă. „Salariaţii au fost detaşaţi ca urmare a faptului că prin restructurarea de la subteranul din Motru, posturile lor nu se mai regăseau. Drepturile lor se acordă din fondul de salarii, iar prestaţia lor este plătită de către Complex. Dacă cei din conducerea complexului doresc să îi preia, nu avem nimic împotrivă”, conchidea şeful SNLO.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: