spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMireasa din Defileul Jiului și frumusețea sa: imagini de colecție cu unul...

    Mireasa din Defileul Jiului și frumusețea sa: imagini de colecție cu unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din Oltenia!

    În 2011, la Editura Evanghelismos și Mănăstirea Lainici a fost scos albumul „O ctitorie cât o Catedrală. Mănăstirea Lainici 1990-2011”, album care cuprinde peste o sută de imagini de arhivă din istoria recentă și mai îndepărtată a Mănăstirii din Defileul Jiului. Aici au fost publicate imagini rare cu mănăstirea, fotografii ce amintesc de timpuri trecute și de schimbările prin care a trecut „Mireasa din Defileu”!

    lainici-1lainici-6

    lainici-10În ultimii 20 de ani, Mănăstirea Lainici sau „Mireasa din Defileul Jiului” așa cum mai este cunoscută, s-a schimbat, aceste schimbări fiind surprinse în imaginile publicate în albumul mai sus amintit. Multe dintre ele sunt imagini mai puțin cunoscute, file de istorie. În paginile acestui volum, autorii vorbesc despre ctitorul principal al bisericii celei noi a Mănăstirii Lainici (datorită acestei biserici mănăstirii i s-a spus Mireasa din Defileu n.red.), starețul Ioan Selejan, despre aducerea Icoanei Făcătoare de minuni de la Muntele Athos, despre părintele Adrian Făgețeanu, Sfântul Irodion ș.a.m.d. Cele mai interesante sunt imaginile de arhivă de dinainte de 1989, imagini de la construcția noii biserici, diverse etape, imagini cu mitropoliții Olteniei în vizită aici şi momente din timpul dezgropării Sfintelor moaște ale Sfântului Irodion.

    Destinație preferată de pelerini

    lainici-9De zeci și zeci de ani, pelerini din toate colțurile României vin să caute liniștea și pe Dumnezeu la Mănăstirea Lainici. Participă la slujbe și se roagă sfinților, mulți dintre ei venind aici pentru a se pleca în fața Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare. Cei mai mulți dintre credincioșii care vin des aici sunt din județele învecinate. De exemplu, la marile sărbători de peste an, curtea mănăstirii devine neîncăpătoare. Cei care vin aici sunt, de cele mai multe ori, poftiți la masă de către călugări, obișnuiți să fie ospitalieri cu cei care vin la Mireasă. „Dacă este rău în viaţa ta, elimină-l! Credinţa este într-o evoluţie continuă, sufletul evoluează şi el şi trebuie să facem lucruri bune”, a spus stareţul Ioachim de la Mănăstirea Lainici.

    Părintele Adrian Făgețeanu, printre ultimii duhovnici ai neamului românesc

    lainici-8La Mănăstirea Lainici, care atrage anual zeci de mii de pelerini, a găsit liniște și părintele Făgețeanu, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai neamului românesc. Părintele s-a născut la 3 noiembrie 1912 și a plecat la Domnul la 27 septembrie 2011. Ultimii ani din viața sa i-a petrecut la Mănăstirea Lainici, 2003 fiind anul retragerii sale la Schitul Locurele aparținător de sfântul lăcaș. În tinerețe a făcut parte din mișcarea ortodoxă „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim. Era licențiat în Drept și Teologie. A fost condamnat la 20 de ani de temniță grea și a stat după gratii 12. „În timpul anchetelor va suferi cumplite bătăi din partea unui fiu de cantor bisericesc pe nume Blehan, și ne spunea că după primele 60 de lovituri nu mai simțea nicio durere. A suferit multe dureri fizice, dar credința nu i s-a clintit. Nici până în prezent nu putem să conștientizăm realitatea obiectivă a prezenței sale la Lainici. (…) Verticalitatea, smerenia, moralitatea sa te zdrobeau. Ochii săi de vultur și cuvântul tranșant, fără echivoc al părintelui ne aduceau în față figura unui mare profet al Vechiului Testament. Suferințele sale incredibile și inepuizabile de pe tot parcursul vieții l-au făcut să nu știe ce este acela compromisul. (…) Părintele Adrian Făgețeanu face parte dintre mărturisitorii și nevoitorii martiri din temnițele comuniste. A avut o viață de martir cum rar se întâlnește”, spunea starețul Ioachim Pârvulescu în volumul lui Ionuț Drăgotesc, hunedoreanul care a realizat o serie de interviuri cu duhovnicul de la Lainici.

    lainici-5lainici-4

    Icoana Maicii Domnului, unică în România

    lainici-7În vara anului 2006, Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, unicat în ţara noastră, a fost adusă tocmai de la Muntele Athos. Este o întruchipare imensă, neobişnuită, pictată pe lemn de santal şi acoperită cu o mantie grea de argint aurit. Icoana e făcătoare de minuni. Starețul Ioachim spune că această icoană făcătoare de minuni este a prezentului: „Omul contemporan trăiește în viteză. Dorește rezolvarea problemelor sale cât mai repede. Această icoană, așa cum spune legenda de la Muntele Athos, ascultă și îndeplinește rapid orice rugăminte. Condiția este să ne smerim, să avem dragoste și răbdare. Să ne rugăm cu adevărat! De-a lungul anilor, au fost credincioși care au venit ca să îmi spună că, după ce s-au rugat la Maica Domnului Grabnic-Ascultătoare, s-au însănătoșit”.

    Ce a aflat părintele Ioachim la Ierusalim

    lainici-2Când vine vorba despre post, starețul Ioachim de la Lainici spune că multe lucruri s-au schimbat în această lume și că oamenii ar trebui să fie mult mai atenți la limentație. Acesta își amintește că în copilăria sa, nu mânca decât la câteva săptămâni carne. „Am fost la Ierusalim, acolo lumea gândește altfel. Ei consumă foarte puțină carne. Au o diversitate foarte mare de feluri de mâncare. Foarte multe boli apar din cauza mâncării, mâncăm nesănătos. Când eram la țară copil, părinții tăiau o găină la trei săptămâni! Altfel se trăia! Antidotul pentru cancer este postul. Să nu consumi nimic animalic, vei vedea cum te cureți, te purifici. Sufletul are ca hrană postul. Te chinui cu trupul și te hrănești cu sufletul. Săptămâna Patimilor este cea mai specială. Omul care ține post se va simți bine. Se face o detoxifiere de o lună și jumătate. Biserica a știut de ce a făcut această recomandare. Este foarte mare lucru în ziua de astăzi să nu te smintești. Cuvântul construiește sau omoară, distruge. Faceți acest exercițiu! Veți vedea ce bine este!”, a afirmat starețul Ioachim.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: