spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialMonumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeș va fi restaurat

    Monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeș va fi restaurat

    Monumentul de la Câmpia Soarelui, din comuna Padeș, închinat revoluționarului Tudor Vladimirescu, va fi restaurat. Anunțul a fost făcut de către primarul comunei Padeș, Mihăiță Troacă. În acest an se împlinesc două secole de Revoluția lui Tudor Vladimirescu: A fost semnat contractul cu firma constructoare pentru proiectul «reabilitarea, modernizarea, consolidarea ,restaurarea și punerea in valoare a MONUMENTULUI PROCLAMAȚIEI DE LA PADES», urmând o perioada în care se efectuează proiectarea și se emit ultimele documente (avize , autorizații) pentru ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările de execuție“.

    Monumentul a fost ridicat de arhitectul State Baloșin

    Potrivit monumenteoltenia.ro, Monumentul Proclamației de la Padeș este un monument memorial din satul Padeș, ce rememorează și celebrează începutul Revoluției lui Tudor Vladimirescu din 1821. Monumentul, ridicat în prima jumătate a secolului al XX-lea în așa-numita Câmpie a Soarelui (sau a Libertății), în Munții Vâlcan, este opera arhitectului român State Baloșin.

    Primul monument construit pe Câmpia Soarelui de la Padeș a fost un obelisc, de fapt o troiță  din lemn, cu însemnarea “Tudor Vladimirescu, 1821-1921”. Troița a fost ridicată de Comitetul Școlar din Padeș, în urma unei întruniri organizate din inițiativa învățătorului Nicolae I. Spineanu.

    Ulterior, în 1927, sub conducerea aceluiași comitet școlar, localnicii au început demersurile pentru construirea unui monument de piatră. Fondurile au fost strânse prin subscripție publică, învățătorul Nicolae Spineanu făcând apel în acest sens și la Mihai Gușiță din Mehedinți, directorul revistei „Datina“, care declara următoarele despre ridicarea monumentului: „Monumentul va fi o capelă cu tindă mănăstirească, având în interior o frescă cu episoadele revoluției dela 1821, deasupra o troiță în piatră de granit, iar în tindă basoreliefuri de bronz, reprezentând: adunarea dela Padeș, intrarea în București și uciderea lui Tudor. Cheltuelile vor fi suportate de Datina, împreună cu Soc. «Cultul Eroilor». Lucrarea va fi numai în peatră. Pentru strângerea sumei mai organizăm în chiar vara aceasta serbări și distribuiri de cărți poștale ilustrate, din cele ce vă alăturez aci.”

    Monumentul a fost ridicat de arhitectul State Baloșin. Este un arhitect interbelic, membru în Societatea Arhitecților Români, în Corpul Arhitecților și în Colegiul Arhitecților Români, cunoscut pentru realizarea planurilor ambasadei din Sofia, planurilor de sistematizare a orașelor Turnu-Severin și Galați, a monumentelor de la Mateiaș, al eroilor de la Cerna din parcul orașului Turnu-Severin, al eroilor de la Slobozia-Vlașca, al eroilor din Giurgiu, etc.

    „Basoreliefurile au fost realizate de sculptorii Gheorghe Tudor (acesta fiind semnat pe două dintre ele: pe basorelieful în care boierii țării depun jurământ de supunere Domnului Tudor – Gh. Tudor 1936, și pe cel cu Adunarea de la Padeș – Gh. Tudor, Str. Poștei 9) și Emil Wilhelm Becker (sculptorul Casei Regale a României, autorul, printre altele, al monumentelor Avântul Patriei, Mormântul Ostașului Necunoscut din București, Clopotul încoronării de la Alba Iulia, al sculpturilor din capelă și interiorul criptei Mausoleului de la Mărășești, etc.), după schițele pictorilor Stoica Dumitrescu (cunoscut pentru lucrarea Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia) și Costin Petrescu (autorul marii fresce circulare “Istoria Românilor” și al mozaicurilor exterioare de la Ateneul Român din București)“, se mai arată pe monumenteoltenia.ro.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: