spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialMucenici moldoveneşti, frământaţi în buricul Olteniei

    Mucenici moldoveneşti, frământaţi în buricul Olteniei

    A venit în Gorj în urmă cu aproximativ 50 de ani, dar şi-a luat cu ea şi reţeta minunată de mucenici. Vorbim despre o pensionară originară din Moldova care a pregătit mucenicii de 9 Martie, păstrându-şi tradiţia cu sfinţenie. Conform datinii pe care o păstrează cu sfinţenie, un ban este ascuns într-unul dintre mucenici, iar cel care îl va găsi va avea un an bogat.

    Făină, ouă, sare şi ulei, dar şi multă răbdare, sunt o parte din ingredientele pe care tanti Elena Strejea le amestecă pentru mucenicii ce urmau să fie serviţi pe 9 martie. Reţeta ei păstrată încă de copil o prepară în fiecare an familiei sale întemeiate aici în comuna Bîlteni. Secretul mucenicilor îl păstrează cu sfinţenie, pentru că spune ea, reţeta ei pare mai bună, decât cea a gorjencelor: „Dacă se întâmplă să cadă în zi de post nu punem ou, dar acum am avut şansa să-i facem aşa cum scrie reţeta. Eu am văzut aici că mucenicii sunt fierţi, dar nu mi se par aşa gustoşi ca ai mei. Dacă nu dai şi puţină dragoste atunci când îi pregăteşti, nu au gust deloc bun şi nu creşte coca”, a dezvăluit Elena Strejea, cunoscută în sat pentru măiestria ei ca şi gospodină. După ce coca a fost frământată cu migală, se dă forma mucenicilor: „La mine acolo în Vaslui mucenicii se fac împletiţi. Eu acum îi fac în formă de opt, într-o singură cocă, să iasă mai mulţi. Normal, la mine acolo aşa sunt ei împletiți, iar noi când eram mici ne băteam pe ei dimineaţa, când mama ne dădea de pomană. După ce îi punem în tavă, îi dăm la cuptor, dar nu înainte de a-i unge cu apă cu zahăr să le dea culoare”, a mai dezvăluit pensionara. După ce au fost lăsaţi la cuptorul fierbinte, mucenicii fierbinţi sunt unşi cu miere şi tăvăliţi prin nuca măcinată: „Când sunt copţi, rumeniţi aşa cum trebuie îi scoatem din cuptor şi îi ungem cu miere. Apoi îi tăvălim prin nucă bine prăjită şi tocată mărunt. Apoi, îi lăsăm să se răcorească şi când sunt reci îi servim”, a mai adăugat Elena Strejea.

    Bani ascunşi în mucenici

    După ce mucenicii sunt înfăptuiţi, sunt lăsaţi să se răcească şi abia a doua zi sunt serviţi. În Moldova, gospodinele ascund un ban într-unul dintre cei 44 de mucenici, iar cel care va da peste banul respectiv va avea parte de mult noroc în acel an: „La noi se ascunde într-unul dintre mucenici un ban, şi cine îl va găsi va avea parte de noroc tot anul. Se spune că acel mucenic îi va aduce noroc celui care găseşte banul”, a povestit femeia aducându-şi aminte de obiceiurile moldoveneşti. Legenda spune că erau de fapt doar 40 de mucenici, iar forma cifrei opt vine de la faptul că ei au fost închişi timp de opt zile: „Se spune că de fapt erau 40 de mucenici nu 44 aşa cum se ştie în ziua de astăzi. Forma lor precum cea a cifrei opt semnifică cele opt zile în care mucenicii, care erau de fapt soldaţi au fost închişi pentru că nu au vrut să treacă la altă credinţă. După opt zile i-a aruncat într-un lac în Armenia, iar apa a început să se încălzească. Atunci când i-a scos afară pe capul lor au apărut coroniţe. Fiind ultima babă, se încheie cu mucenicii şi începe anul agricol”, a declarat Gabriel Bivolu, preotul din satul Moi. Fiecare enoriaş trebuie să guste din cei 44 de mucenici, mai ales că potrivit tradiţiei creştine aceştia se dau de pomană în ziua de 9 Martie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: