spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialMai mulţi bani pentru proteze

    Mai mulţi bani pentru proteze

    Listele de aşteptare a dispozitivelor medicale pentru gorjenii cu afecţiuni ortopedice sunt doar o amintire! Conducerea CJAS Gorj susţine că în acest an suma alocată pentru proteze va fi mai mare de 10 ori decât anul trecut. De exemplu, la Spitalul Târgu-Cărbuneşti unui număr de 10 pacienţi le-ar putea fi montate proteze ortopedice, lunar, dacă bugetul ar fi unul pe măsură.

    Banii alocaţi pentru sistemul de protezare sunt insuficienţi, motiv pentru care cei doi medici ortopedişti de la Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti sunt nevoiţi să-şi programeze pacienţii pentru operaţiile de montare a unor dispozitive medicale ortopedice pe un termen mai lung. Protezele de şold şi de genunchi sunt cele mai scumpe, spune conducerea unităţii medicale din Cărbuneşti, preţul uneia din acestea ajungând şi la 7000 de lei. Medicii specialişti de la spitalul cărbuneştean ar putea realiza, lunar, în medie 7-8 operaţii de montare a protezelor, dar aici intervine partea financiară. „Foarte mulţi pacienţi se adresează spitalului nostru pentru a beneficia de aceste proteze. Problema este că nu toţi pot beneficia de gratuitate în punerea protezei. Adică banii alocaţi pentru sistemul de protezare sunt insuficienţi. Pe fiecare lună, medicii pot să pună 7-8 proteze, dar partea financiară este ce care intervine în a-i ajuta pe oameni”, a declarat directorul Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, Constantin Târziu.

    Două miliarde de lei vechi pentru proteze, în 2014

    Optimismul vine, însă, din partea reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Gorj care dă asigurări că în acest an bugetul alocat programului de protezare va fi unul cu mult peste cel de anul trecut. Necesarul de bani a crescut, dar se dovedeşte a fi insuficient datorită faptului că şi solicitările pentru dispozitive medicale la spitalele de la Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu au crescut foarte mult. „La această oră suntem la suma de 60 de mii de lei. Trebuie ţinut cont că noi am început din anul 2012 cu acest program cu aproximativ 24 de mii de lei pe tot anul. Dacă se menţine acest ritm şi cu siguranţă se va menţine. Până la sfârşitul anului vom primi, cel mai probabil, 2 miliarde de lei vechi pe acest program. Mulţi pacienţi au început să se adreseze la spitalele din judeţ şi aşa a crescut şi necesarul de bani”, a spus preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc. Din nefericire, tot mai mulţi gorjeni au nevoie de cărucioare rulante şi tot mai puţini dintre ei au posibilitatea să-şi asume costurile. Singurele proteze care rămân pe lista de aşteptare sunt cele auditive și asta pentru că numărul lor a crescut foarte mult.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: