spot_img
10 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăSocialMuncesc ca să nu plătească

    Muncesc ca să nu plătească

    Nu îşi plătesc de bună voie amenzile primite în trafic, dar instanţa îi obligă în schimb la ore de muncă în folosul comunităţii. În această situaţie au ajuns nu mai puţin de 100 de persoane, cărora li s-au întocmit dosare. Cele mai multe întârzieri în plata amenzilor vin de la tinerii până în 30 de ani, care nu au venituri, dar fac tot felul de imprudenţe la volanul maşinii pentru care sunt sancţionaţi contravenţional.

    30 de persoane au primit deja în contul amenzilor neachitate ore de muncă în folosul comunităţii şi le-au şi efectuat. Tot în folosul comunităţii vor munci şi alţi gorjeni, dat fiind că nu fac dovada de venituri şi nu pot plăti amenzile de circulaţie. De la începutul anului, numărul dosarelor ajunse pe rolul instanţei depăşesc 100. Aproape jumătate dintre acestea s-au soluţionat însă, potrivit conducerii Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu. De ore de muncă în folosul comunităţii au parte persoanele amendate, dar care nu fac dovada realizării de venituri şi nu au bunuri. „Ca urmare a solicitărilor şi demersurile pe care noi le facem, de transformare în muncă pentru comunitate, reuşim să realizăm aceste măsuri. Avem peste 100 de cazuri în acest an, din care 30 au prestat deja ore, iar alte 10 persoane au achitat amenzile la primul termen în instanţă”, a precizat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu, Mariana Budulan. De la an la an, numărul celor care sunt executaţi silit cresc, dar pentru acest an, veştile sunt bune. Urmare a dosarelor întocmite în 2010, care au ajuns pe rol şi au primit mandat de executare a muncii în folosul comunităţii, la ora actuală aproape jumătate din cazuri au fost soluţionate. Din cele cinci milioane prevăzute la buget din amenzi, în conturile instituţiei au ajuns trei milioane, iar conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite asigură că „se vor adăuga debitele pe anul curent, astfel ca în 2012 să ne situăm în jurul sumei de 5-6 milioane”, a conchis Mariana Budulan. Cei mai delăsători în a-şi achita amenzile se dovedesc, însă, tinerii, care primesc amenzi de circulaţie, dar din nu au cu ce le plăti. „Au mijloace de transport împrumutate sau ale părinţilor, dar pentru că nu realizează venituri, amenzile primite în trafic nu pot fi achitate”, a precizat Mariana Budulan. Cât despre taximetrişti, aceştia nu se mai află printre datornici, dat fiind că au intrat în prevederile legale. Singurele abateri înregistrate sunt de la regulile de circulaţie şi nu de la desfăşurarea activităţii fără forme legale.

    Sarcini pe măsura pregătirii şi a amenzilor

    Cei care muncesc în folosul comunităţii ajută, în funcţie de pregătire, la montarea ghirlandelor de sărbători, dar şi în domeniul salubrităţii. Numărul de ore stabilit de instanţă poate varia de la 10-15ore la trei sute, pe măsura datoriilor din amenzi. Şeful Serviciului de Gospodărire Comunală, Ionuţ Jilăveanu explică: „După primirea mandatului, se prezintă la Primărie cu numărul de ore stabilit de instanţă. Se fac documentele, se face protecţia muncii şi primesc diferite sarcini, unde este nevoie. Muncile prestate sunt în atelier, lăcătuşerie, dar şi în activitatea de salubritate”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărire Comunală.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: