Murighiol – inima celui mai important proiect de cercetare, după Laserul de la Măgurele, DANUBIUS-RI

0
128

Cel mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții se ridică la Murighiol, în Delta Dunării. El este parte a DANUBIUS-RI, cel mai important proiect de cercetare din România, după Laserul de la Măgurele. Hub-ul de la Murighiol “are un rol vital în coordonare: este inima și creierul proiectului”, a explicat Adrian Stănică, coordonatorul primului proiect european care va studia sistemul fluviu-deltă-mare, pentru a da soluții practice de combatere a inundațiilor, a poluării sau a schimbărilor climatice.

Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, a declarat că “problema centrală de cercetare care va fi abordată în Delta Dunării, dar care nu este singura, este problema eutrofizării”.

Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), a explicat că “noi țintim să fie și principalul centru care să găsească soluții în problema extrem de complexă a eutrofizării. Dacă găsești soluții la capătul Dunării, soluția asta se poate aplica oriunde în lume. Deci probleme legate de fluxurile de materie, mai ales de azotați, care duc la exploziile algale în anumite condiții de temperatură; în momentul în care aceste alge putrezesc, descompun oxigenul din apă și duc la sufocarea vieții care există în partea de jos”.

“De ce am ales Murighiol? Este situat în Delta Dunării, colegii noștri de la GeoEcoMar și de la INCD dezvoltă 18 puncte de observații și datele sunt transmise în hub și prelucrate, iar apoi sunt transmise în centrul de date care va fi situat la Galați. Dar multă lume se întreabă: numai pentru că este în Deltă am ales Murighiol? Răspunsul este nu. Accesibilitatea este ridicată, din perspectiva cercetătorilor străini care vor veni și vor lucra la acest centru – există aeroportul din Tulcea și aeroportul din Constanța”, a afirmat.

“În Hub-ul de la Murighiol vor lucra 150 de persoane angajate permanent și încă aproximativ 150 de persoane care vor veni cu contracte din străinătate, cu studenții, pentru diverse aplicații”, a anunțat Manuela Sidoroff.

  • DANUBIUS-RI, cel mai important proiect de cercetare din România după Laserul de la Măgurele, este în valoare de 230 de milioane de euro, reunește 11 țări europene pe care România le și coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026. În prima fază, numită DANS, are loc construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării.
  • Proiectul DANS este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here