spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMuzeu în peşteră. Isărescu, prezent la Tismana

    Muzeu în peşteră. Isărescu, prezent la Tismana

    Banca Naţională a României îşi face muzeu într-o peşteră. Se întâmplă în Gorj în apropierea Mănăstirii Tismana. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vrut să vadă stadiul lucrărilor din locul unde tezaurul României a fost adăpostit în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

    Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a participat ieri la primul pas pe care l-a cunoscut realizarea Muzeului Tezaurului. Isărescu a pus piatra de temelie, alături de oficialităţile judeţului invitate. Muzeul va fi construit chiar în peştera de lângă mănăstire. Se spune că Tezaurul României a fost ascuns la Tismana din 1944 şi până în anul 1947 de teamă ca aurul să nu ajungă pe mâna ruşilor. Întreaga cantitate de aur a BNR din anul 1944, cântărea nu mai puţin de 244,9 tone. Tezaurul de la Tismana ar fi încăput într-un volum de doar 12, 675 m³ iar în casete din lemn de esenţă tare într-un volum de circa 42 de m³. „A fost un incendiu, iar BNR a ajutat la restaurarea mănăstirii. S-au scris foarte multe în presa timpului cum că tezaurul ar fi ajuns în Rusia, dar cert este că nu s-a întâmplat aşa. Tezaurul a rămas pe pământ românesc, nu a avut soarta celui din Primul Război Mondial”, a declarat maica Maria Pricopie, stareţa Mănăstirii Tismana. Practic, din punct de vedere al volumului ocupat, întregul tezaur era uşor de ascuns într-o grotă lungă de şapte metri, largă de trei metri şi înaltă de doi metri. „Tezaurul de la începutul Celui De-al Doilea Război Mondial era mult mai mare ca volum ca în 1916, i s-au adăugat şi trei tone de aur polonez care a tranzitat România şi a fost salvat. În 1944, tezaurul românesc era sub foc încrucişat, iar BNR a decis să transporte în cele mai discrete condiţii la mănăstirea Tismana tezaurul şi să-l depună în peştera de aici. Misiunea secretă a reuşit”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, prezent la Tismana.

    Numărul turiştilor va creşte

    Autorităţile locale spun că muzeul va fi un element în plus de atracţie pentru turişti. „Pentru noi este o mare bucurie că proiectul fost o prioritate pe agenda dumneavoastră să veniţi aici şi vă mulţumesc în numele gorjenilor”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliu Judeţean. Edilul oraşului Tismana este convins de faptul că proiectul se va dovedi necesar mai ales în timp, pentru că Muzeul Tezaurului va spori numărul turiştilor în zonă. „Pentru oraşul Tismana acest proiectul îi măreşte atractivitatea şi completarea zestrei turistice se face cu acest muzeu” , a declarat primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu. Muzeul va fi construit de către Banca Naţională a României, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 2014. Ani la rând, localnicii au crezut ca mai găsesc aur în peşteră, însă tezaurul a fost mutat cu totul după trei ani, în 1947.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: