spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialNatalitatea, în scădere

    Natalitatea, în scădere

    Potrivit unui studiu, românii stau prost la capitolul natalitate. Statisticile arată că imediat după revoluţie, numărul nou-născuţilor a scăzut alarmant în România. În ultimii ani se vorbeşte tot mai mult, în majoritatea statelor Uniunii Europene (UE) despre îmbătrânirea populaţiei, în special de la sate, implicit, scăderea natalităţii, fiind trase semnale de alarmă în acest. Acest fapt concret este confirmat şi de cei de la Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj, „în judeţul nostru, comparativ cu anul 20101 numărul nou-născuţilor vii scade de la 1099 la 956 şi determină din nou scădere a natalităţii”, a spus directorul DSP, Marius Boeriu.

    România se află printre ţările Europei, cu natalitate scăzută. Aceste lucru se confirmă şi în judeţul Gorj, unde natalitatea continuă să fie în cădere liberă. Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii DSP, natalitatea şi numărul de născuţi vii este mai mică în urban, 420, faţă de rural, 536. La polul opus, mortalitatea generală se află într-o uşoară creştere „faţă de anul 2009, numărul de decese generale de la 4101 la 4172, ceea ce determină şi creşterea indicelui mortalităţii generale, de la 10, 9 % la 11, 1%. Pe medii se menţine tendinţa cu mai multe decese în mediul rural, 2908, decât în urban, unde avem 1264”, a spus Marius Boeriu. Fenomenul, potrivit medicilor, se poate datora îmbătrânirii populaţiei, mai ales în mediul rural, migraţiei tinerilor către zonele urbane, dar şi a asistenţei sanitare, mult mai deficitare în aceste zone.

    Gorjenii mor din cauza bolilor aparatului circulator

    Medicii trag un semnal de alarmă şi cu privire la bolile care pot cauza decesul şi care de multe ori, tratate la timp, salvează vieţi. Potrivit aceloraşi statistici, cele mai importante cauze ale decesului în judeţul Gorj sunt bolile aparatului circulator, tumorile maligne, traumele şi otrăvirilor. Pe parcursul anului 2011, se pare, 67/ din numărul total de decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Factorii de risc sunt multiplii, dar cei mai frecvenţi sunt consumul de alcool şi tutun. Şi în ceea ce priveşte numărul deceselor materne, situaţia se menţine cât de cât bine, având în vedere că numărul acestor decese a înregistrat o uşoară scădere. Medicii, însă, trag un semnal de alarmă supra modului de urmărire a gravidelor, asupra luării lor în evidenţă, în timp util pentru a putea depista gravidele cu risc dar şi pentru a putea preveni avorturile.

    Mai mulţi bolnavi decât anul trecut

    Bolile se înmulţesc pe zi ce trece iar bolnavii nu contenesc să umple saloanele spitalelor din Gorj. Acest lucru îl demonstrează şi statisticile făcute la nivelul DSP, crunte cei drept dar „ancorate” în realitate. La capitolul gravide, numărul acestora a crescut, comparativ cu anul trecut, dar doar cu 62 de cazuri. Întreruperile de sarcini au avut şi ele o creştere alarmantă, faţă de anul 2010, înregistrându-se până în acest moment aproximativ 550 de astfel de cazuri. Numărul bolnavilor TBC înregistrează o uşoară scădere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar doar cu trei cazuri. La capitolul bolnavi de diabet, în judeţul Gorj, statisticile arată o creştere alarmantă, faţă de 2010, fiind identificate până acum 474 de cazuri noi de diabet zaharat. Boala secolului, cancerul, face ravagii şi în Gorj, unde anul acesta s-au înregistrat 206 cazuri noi, numărul bolnavilor de cancer rămaşi în trimestrul I 2011, fiind de 5486, faţă de 5388 bolnavi, rămaşi în evidenţă la sfârşitul anului 2010. Nici la capitolul boli psihice nu stăm mai bine, la nivelul judeţului Gorj înregistrându-se anul acesta 85 de cazuri noi, faţă de 55 depistate anul trecut. Medicii trag un semnal de alarmă asupra acestui fenomen şi sfătuiesc cetăţenii să meargă cât mai des la analize sau orice alte controale medicale, dar şi să aibă un stil de viaţă cât mai sănătos. Întotdeauna, cel mai uşor este să previi, nu să vindeci.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: