spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialNedeea de la Polovragi

    Nedeea de la Polovragi

    Sute de gorjeni au fost părtaşi, ieri, cu emoţie şi nerăbdare la sărbătoare păstorească, Nedeea de Sfântul Ilie de la Polovragi. Locul grijilor a fost luat de voia bună şi distracţia, încinsă în tradiţionalul bâlci, unde micii şi berea au făcut deliciul celor prezenţi, iar comercianţii s-au trecut în a-şi expune şi vinde marfa. Punctul culminant al manifestărilor a fost adus de parada portului şi cântecului popular, de la care nu au lipsit oameni de cultură, autorităţi şi politicieni.

    Tradiţia a prins din nou viaţă la Polovragi, pentru că de Sfântul Ilie, localnicii se strâng la hramul comunei şi petrec cu voie bună. Nu au lipsit manifestările cultural artistice, iar parada portului popular a fost momentul de vârf. Costume populare, purtate cu mândrie de localnicii, invitaţi din toate zonele ţării au amintit de măiestria ţesăturilor şi de frumuseţea obiceiurilor. Un grup de copii din comuna Polovragi a încântat privirile cu portul lor iar urechile le-au desfătat cu glsurile lor.

    Edilul comunei, Ştefan Făsuescu s-a bucurat că sătenii din Polovragi, dar şi gorjeni din întreg judeţul ştiu să-şi preţuiască tradiţiile populare şi vin în număr mare la sărbătoarea păstorească. De altfel, pe toată perioada Târgului anual, organizat la Polovragi, între 14 şi 20 iulie, gorjenii au putut selcat din produsele variate şi dulciurile expuse la vânzare. Desfătarea a venit, însă, de la micii şi berea, care sporesc farmecul sărbătorilor păstoreşti. „Momentul de vârf îl constituie parada portului popular, care vine să încununeze şirul manifestărilor cultural artistice, găzduite la Polovragi. Ansamblurile folclorice nu vor lipsi, iar Nedeea va oferi tuturor distracţia aşteptată. Mai mult, am semnale că gorjeni de-ai locului au revenit acasă din străinătate, în concediu, special pentru a lua parte la sărbătoare”, a declarat primarul comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu.

    Comercianţii, deloc puţini, au profitat de prilej, chiar dacă la încasări, părerile sunt împărţite. Unii, cu ţesături felurite şi covoare tradiţionale au fost mai degrabă încântaţi de distracţie şi paradă, decât de vânzarea anemică. Mai fericiţi au fost comercianţii de îngheţată, vată de zahăr, colaci ungureşti, iar cozile la mici şi bere au confirmat atracţia pentru a petrece tradiţional. Un moment emoţionant, pregătit de organizatori a fost destinat cuplurilor care au aniversat ieri, de sărbătoarea Sfântului Ilie, 50 de ani de căsnicie. Emoţia a fost pe măsura surprizei, iar mai multe cupluri, care au marcat nunta de aur, au fost în atenţia autorităţilor locale care le-au oferit diplome şi premii în bani. Ansamblurile populare au desăvârşit atmosfera de sărbătoare, prin muzică dans şi voie bună.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: