Nevoiţi să îngheţe în pieţe, ca să mănânce o pâine

0
8

Iarna geroasa a dat de furcă şi producătorilor de fructe şi legume! Temperaturile extrem de scăzute, de vineri, i-au făcut pe mulţi să renunţe la o zi de stat în piaţă cu marfa care îngheaţă pe tarabe. Cei care au ales să îndure gerul, au mai pus pe ei câte o haină groasă, mănuşi şi căciuli, iar ceaiul fierbinte nu a lipsit.

În ultima zi lucrătoare din săptămână, tabloul cu care eram obişnuiţi în pieţele pline de lume a devenit altul, mai dezolant. De vină sunt cele câteva grade cu minus pe care termometrele le arătau nestingherite la ora prânzului. Puţinii producători care s-au încumetat să vină astăzi cu marfa la vânzare nu au uitat de hainele groase şi mai ales de păturile cu care au mai acoperit din legume, să nu îngheţe. Cu toţii au spus că vin pentru a mânca o pâine, nu să se îmbogăţească, dar nici acasă nu pot sta. Alţii au renunţat să mai vină de la zeci -sute de km distanţă, pe un ger de crapă pietrele, astfel că tarabele au stat mai mult goale. „Am venit de puţin timp. Nu mai venim dis-de-dimineaţă. Nu pot sta decât câteva ore, îngheţăm şi noi şi marfa. Ceea ce nu vindem luăm cu noi, iar cât stăm aici e vai şi amar. Nu se merită, nici lumea nu se mai dă ieşită din case aşa uşor. Vin pentru strictul necesar, dacă vin”, a declarat o producătoare venită de la Scoarţa. Nici pentru cumpărători, gerul nu a fost uşor de îndurat, aşa că au făcut un tur rapid al pieţei, pentru strictul necesar, sperând că nu duc acasă marfă îngheţată, iar în pieţe nici nu zăboveau prea mult. „Am cumpărat cartofi, morcovi, ceapă, câte ceva pentru gătit. Sperăm să fie în regulă când ajungem acasă şi le dezmorţim. E iarnă şi pentru ţărani şi pentru produsele lor, trebuie să ne adaptăm”, a declarat un cumpărător.

Preferă să aştepte vremea bună

Dacă temperaturile nu mai urcă în curând, unii dintre producători sunt hotărâţi nici să nu mai vină o perioadă cu marfă în piaţă. Riscă să rămână cu ea nevândută, iar de depozitat nu au unde, pentru că ar îngheţa bocnă. Nu se merită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here