Acasa / Social / Noi evenimente în ”Poiana lui Mihai” din Schela

Noi evenimente în ”Poiana lui Mihai” din Schela

În perioada 9-11 august se vor organiza o serie de noi evenimente în ”Poiana lui Mihai” din Schela. Ca în fiecare an, Poiana lui Mihai Viteazul, de pe drumul străvechi care leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei, găzduiește sărbătoarea locală în memoria celui care a fost domnitorul țării.

Sâmbătă, Consiliul Județean Gorj, alături de autoritățile locale, desfășoară o serie de activități culturale, artistice și religioase, printre care se numără vizionarea de filme istorice, muzică și altele. Duminică, în ultima zi a evenimentului, se desfășoară concerte de muzică populară și muzică folk.

Poiana lui Mihai este situată la granița dintre județele Gorj și Hunedoara. Este considerată locul unde a poposit domnitorul Mihai Viteazul în toamna anului 1600, înainte de a trece în Transilvania și apoi în Viena. După ce a urcat dealul până pe platoul de la granița dintre Gorj și Hunedoara, calul domnitorului a murit.

La mai puțin de un an, voievodul și-a găsit sfârșitul în mod tragic. Istoricii au făcut o legătură simbolică între evenimentul din nordul comunei gorjene Schela și moartea lui Mihai Viteazul.

În anul 1932, în Poiana lui Mihai a fost construit un monument dedicat momentului de la 1600. Este vorba de un vultur din bronz așezat pe un soclu înalt. Societatea Culturală „Cultul eroilor“ din Bucureşti a finanțat construirea monumentului dedicat lui Mihai Viteazul.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*