Acasa / Social / Nu pot intra cu combinele în lanul de grâu. Agricultorii în alertă

Nu pot intra cu combinele în lanul de grâu. Agricultorii în alertă

Culturile de grâu riscă să fie distruse. Combinele nu au putut intra în lanurile de grâu, din cauza ploilor, iar accesul acestora rămâne blocat şi în această săptămână, deoarece pământul este moale şi există posibilitatea să rămână împotmolite. La nivelul județului există aproximativ 10.000 de hectare cultivate cu grâu, din care s-a treierat până acum doar 20%. Culturile de grâu se află în pericol. Reprezentanţii Direcţiei Agricole și de Dezvoltare Rurală afirmă că dacă nu este culeasă la timp, recolta riscă să se piardă în totalitate din cauza umezelii excesive.

,,Aţi văzut că în ultimele zile am avut precipitaţii abundente în judeţul Gorj, ceea ce a făcut ca treieratul să staţioneze. Cred că o să mai stea combinele pe margine şi săptămâna aceasta, pentru că nu pot intra în lan deoarece există fenomenul de băltire şi pot rămâne împotmolite. La nivelul judeţului Gorj, până în prezent, din 9.983 de hectare de grâu s-au treierat 2.000 de hectare, procentul este undeva la 20%”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală.

Din fericire, mai bine de 85% din suprafaţa cultivată cu orz a fost recoltată deja. ,,La orz, din 461 de hectare, suntem 86%. Acesta este incovenientul. Precipitaţiile căzute au făcut ca procesul de recoltare a cerealelor să fie stagnat de mai multe zile. Îngrijorarea noastră este datorită băltirilor sunt suprafeţe care, şi datorită vântului, au căzut sau stau în apă. S-ar putea să existe şi fenomenul de încolţire. Sigur va fi o depreciere a grâului”, a mai precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*