spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocial"O lege antinaţională"

    „O lege antinaţională”

    Noua lege a învăţământului continuă să stârnească nemulţumiri în rândul profesorilor. Liderii gorjeni spun că modul în care a fost adoptată această lege este unul mişelesc şi că anumite prevederi vor avea efecte negative de lungă durată asupra actului de învăţământ şi asupra calităţii acestuia. Ba mai mult, sindicaliştii spun că mai rău de atât nu se poate şi că este, de fapt, o lege antiînvăţământ.

    Legea învăţământului a fost declarată constituţională în urmă cu puţin timp. Acest lucru a nemulţumit foarte tare angajaţii din învăţământul gorjean. Liderii de sindicat spun că nu trebuia procedat aşa. „Ca procedură mi se pare neavenită, s-a făcut pe uşa din dos. Are şi aspecte bune şi proaste”, crede Vasile Mija, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj. Acesta spune că aşteaptă ca legea să fie publicată, pentru că, după cum spune, au fost făcute foarte multe modificări. „Nici nu mai ştim ce conţine şi ce nu această lege. Vom aplica, oricum nu ţin cont de părerea noastră. Nu vedeţi că fac tot cum vor? Are multe aspecte proaste”, mai spune Mija. De partea cealaltă, Florinela Ponta, liderul de sindicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Târgu-Jiu spune că situaţia este una disperată. „Mai rău de aşa nu se poate. Au făcut numai ce au vrut. Din punctul meu de vedere este o lege antiînvăţământ şi antinaţională. Nu pot să spun decât că mă bucur, ca mamă, că nu mai am copii în şcoală”, spune Ponta.

    „Facem doar economii în şcoli”

    Printre modificările pe care le aduce noua lege se numără şi schimbarea structurii anilor de studiu, astfel că grupa pregătitoare de la grădiniţă trece la şcoală iar clasa a IX-a trece de la liceu la gimnaziu. Acest lucru va aduce mai multe economii dar cum şi în ce fel se va realiza, este greu de spus. „Da, se vor face economii de le buget. Atât vom mai face în şcoli – economie. Cine spune că trebuie să mai facem şi şcoală? Ni se cere economie şi atât. Copiii aceştia vor fi analfabeţi cu diplomă”, crede Florinela Ponta. „Nu suntem pregătiţi să desfăşurăm cursurile aşa. Vom avea probleme cu spaţiul şi cu resursele umane, cu predarea. Acest lucru va genera abandon şcolar. Nu va fi bine deloc”, este şi părerea lui Mija.

    Politică la vedere

    Liderii mai cred şi că politizarea care, oricum, este foarte prezentă în şcoli, ca urmare a acestei legi va fi realizată „mai pe faţă”. „Inspectorul şcolar general e numit politic, directorii de şcoli la fel şi eu au drept de moarte asupra profesorilor. Cunosc profesori care au mai multe carnete politice şi care schimbă haine de diferite culori în campanii electorale pentru că nu au ce să se facă. Mai sunt şi oameni verticali şi oameni vechi în învăţământ, cum sunt şi eu, care nu se dau ca trestia după vânt. Dar mulţi vor pleca şi vor rămâne cei care se pot plia”, a declarat Florinela Ponta. Politica nu ar avea ce căuta în unităţile şcolare însă este foarte prezentă. „Se făcea politică în şcoală, prevederea conform căreia nu era voie era formală. Acum se poate face totul la vedere. Suntem neputincioşi”, a recunoscut liderul sindical Vasile Mija.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: