Acasa / Social / O stradă din satul Dobrița se va numi Regele Mihai I! Majestatea sa a locuit o vreme la un conac de aici

O stradă din satul Dobrița se va numi Regele Mihai I! Majestatea sa a locuit o vreme la un conac de aici

Una din străzile din satul gorjean Dobriţa va purta numele Regele Mihai I. Decizia aparţine autorităţilor locale din comuna Runcu. Potrivit primarului din Runcu, Adi Câmpeanu, în şedinţa de Consiliu Local din data de 29 decembrie va fi aprobată o hotărâre prin care Uliţa Pupăzoilor din Dobriţa va deveni strada Regele Mihai I.

Această decizie a primarului Adi Câmpeanu vine după decesul Majestății Sale Regale, care s-a refugiat pe 23 august 1944 la un conac din Dobriţa. Aici, Regele Mihai și Regina Maria au rămas timp de trei săptămâni şi au revenit în Bucureşti pe 10 septembrie. În seara zilei de 22 august 1944 s-a transmis la radio Proclamaţia Regelui Mihai, prin care s-a anunţat ieşirea României din Alianţa cu puterile Axei, încetarea războiului împotriva Naţiunilor Unite şi formarea unui guvern de uniune naţională. Hitler a ordonat anihilarea acestei lovituri, iar pentru a se pune la adăpost, regele Mihai și familia regală s-au refugiat, în mare secret, în satul gorjean Dobrița, de la poalele munților Vâlcan. Regele Mihai I a avut numeoroase întâlniri cu localnicii din Dobrița. Medicul Dan Aurelian Duminică consemna în ziarul „Gorjeanul” întâlnirea pe care am avut-o cu regele Mihai I: „În seara zilei de 26 august 1944, cred, jucam mingea împreună cu alţi copii de seama mea pe strada din partea de sud a coloniei Valea Sadului (n.r. – Bumbeşti-Jiu), stradă care era închisă spre drumul principal de o mare poartă. Locuiam în colonia Valea Sadului încă de la începutul războiului, deoarece tatăl meu lucra la «Pirotehnia Armatei». La un moment dat, apare un şir de autoturisme care virează brusc spre intrarea coloniei. Cum porţile coloniei erau închise, şoferul din primul autoturism a oprit şi a strigat la noi copiii, să le deschidem, ceea ce a am şi făcut. Toţi am rămas cu gurile căscate, pentru că printre ocupanţii locurilor din autoturism am recunoscut pe Regele Mihai şi pe Regina-Mamă Elena. Cunoşteam bine chipurile celor doi suverani, ca şi pe cel al Mareşalului Ion Antonescu, pentru că aveam tablourile lor deasupra catedrei în fiecare clasă, iar în manualele şcolare aveam pe primele pagini pozele celor trei. Şirul de autoturisme a trecut destul de încet pe lângă noi, după care s-a îndreptat spre clădirea din centrul coloniei, căreia pe vremea aceea i se zicea «cazinou». Nu peste mult timp uimirea noastră, a copiilor, a fost şi mai mare, când ne-am trezit cu o unitate militară care a înconjurat colonia şi a luat poziţia de luptă”. Regele a revenit în Bucureşti din „exilul gorjean” la 10 septembrie 1944 şi i s-a stabilit reşedinţa în Palatul din şoseaua Kiseleff.

 

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*