spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialObiecte vechi de sute de ani la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia

    Obiecte vechi de sute de ani la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia

    Zeci de meşteri populari au venit şi anul acesta la Târgu-Jiu pentru a-şi expune, spre vânzare, cele mai frumoase bijuterii ale satului românesc, lucruri tradiţionale, lucrate cu dibăcie de oameni care nu au uitat de origini şi nici de obiceiurile frumoase din ţara lor. Printre aceştia l-am redescoperit şi pe Gheorghe Ciuncanu, un om a cărei istorie e poate printre cele mai frumoase din acest domeniu. Lucrurile care ies din mâna meşterului popular sunt adevărate bijuterii, pe care, mulţi dintre ai noştri se bat să le aibă, acasă, în căminul lor.

    Centrul Târgu-Jiului are un aer tipic tradiţional, un aer de vatră, de artă, de frumos. Asta datorită meşterilor populari, care au venit la Târgu-Jiu să expună dibăcia lor, a oamenilor de dincolo de realitatea cotidiană şi banală. Ieri a fost inaugurat la Târgu-Jiu Târgul Meşterilor Populari din Oltenia iar printre meşteri s-au aflat şi autorităţile locale, care au adus din nou cuvinte de laudă acestor oameni păstrători de tradiţie. Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu, Mădălina Ciolocoi sau Iulia Vână au vorbit despre importanţa păstrării tradiţiei din generaţie în generaţie. După aceste cuvinte a venit rândul meşterilor de a dialoga cu cetăţenii, un subiect sensibil pentru cei mai mulţi dintre ei, având în vedere că trebuie dusă o luptă continuă cu modernismul şi civilizaţia zilelor noastre.

    Singurul croitor brodeur din Gorj, la Târgul Meşterilor Populari

    Printre meşterii populari l-am reîntâlnit şi pe Gheorghe Ciuncanu, un om a cărei poveste am spus-o în paginile cotidianului nostru, însă, pe care cu siguranţă o vom repeta pentru că la el tradiţie e acasă. Iile româneşti, costumele tradiţionale sau vestele cu iz de Tismana povestesc de la sine încercările prin care trece un meşter popular pentru ca arta să fie desăvârşită. Spune că are comenzi foarte multe pentru că oamenii au început să se întoarcă la origini. „Deocamdată nu duc lipsă de comenzi. Am comenzi din toată ţara. Ce mă nemulţumeşte este faptul că tineretul nu mai este pasionat de această artă. Asta este problema. Trebuie să insuflăm această meserie şi tinerilor pentru ca tradiţia să meargă mai departe”, a spus Gheorghe Ciuncanu, singurul croitor brodeur din Gorj.

    Un maestru opincar din Vâlcea, la Târgu-Jiu

    Tot la Târgul Meşterilor Populari îl întâlnim şi pe Alexandru Ilinca, maestrul opincar, originar din Orleşti Râmnicu-Vâlcea. Maestrul opincar spune că este mândru de meşteşugul acesta, însă, prea trist pentru că generaţiile prezente îl cred „depăşit”. „Eu vin de la Râmnicu-Vălcea. Eu am venit cu opinci pentru expoziţie, nu neapărat să le valorific. O fac din respect pentru strămoşii noştri. Este un meşteşug care a dispărut, însă, eu caut să îl păstrez, să îl menţin şi să îl transmit dacă este posibil. Am nişte opinci care datează şi de 100 de ani pe care le expun publicului, pentru ca unii să îşi amintească ceea ce au purtat când erau tineri, alţii să vadă ce au purtat strămoşii lor. Tatăl meu când eram eu mic făcea opinci, mi-a rămas asta în subconştient, cu timpul mi-a rămas şi am început să practic acest meşteşug. Caut să îmi formez şi nepoţii, însă, fiind o generaţie aşa care este cu internetul, parcă le este jenă. Consideră ceva depăşit”, a spus bătrânul, îmbrăcat cu straie populare. Desigur, foarte mulţi cetăţeni s-au oprit la standul meşterului pentru a-l admira. Zeci de meşteri populari din cinci judeţe participă începând de ieri şi până duminică la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia, eveniment organizat de Primăria Târgu-Jiu cu ocazia Zilelor Municipiului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: