spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialObligaţi să-şi cumpere propria moară

    Obligaţi să-şi cumpere propria moară

    O moară vestită în Gorj riscă să rămână în paragină. Şi asta pentru că proprietarii nu au fondurile necesare s-o revigoreze. Vorbim despre moara familiei Teică din Căpreni, unde de-a lungul timpului oamenii din aproape tot judeţul veneau să macine grâu şi porumb, pentru că făina obţinută era de cea mai bună calitate. Proprietarii morii au fost forţaţi să cumpere moara, deşi le-a aparţinut până la naţionalizare, printr-o hotărâre emisă de către Prefectura Gorj. Acum, oamenii cer să le fie anulat contractul de vânzare-cumpărare şi de asemenea să fie despăgubiţi de către stat.

    Povestea morii din Căpreni vine din urmă cu foarte mulţi ani. Ridicată în anul 1940, moara avea să devină vestită pentru făina şi mălaiul de calitate obţinut din morărit. Falnică şi dotată la vremea respectivă cu utilaje de bună calitate, la moara din Căpreni au măcinat grânele mulţi gospodari veniţi din toate colţurile judeţului. Acum, moara este învechită şi de câţiva ani şi-a încetat activitatea din cauza faptului că nu mai corespunde cerinţelor europene. Proprietarii morii şi-ar dori revigorarea, dar lipsa banilor îi împiedică s-o utileze. Supărarea proprietarilor este însă mult mai mare. Pe vremea comunismului moara a fost luată şi naţionalizată. Ulterior, Prefectura Gorj a emis o hotărâre prin care morile naţionalizate au fost scoase la licitaţie. Practic, familia care o deţine în prezent a fost nevoită s-o cumpere pentru a nu-şi pierde comoara. Au făcut credite, au muncit din greu şi au reuşit s-o scoată la capăt. Cum situaţia a devenit din ce în ce mai grea, oamenii puşi să cumpere practic un bun care a fost al lor de drept, se văd acum în imposibilitatea de a mai pune în funcţiune moara, care cândva mergea ca pe roate.

    Au plătit pe moară contravaloarea a patru autoturisme Dacia

    Astăzi, proprietarii cer să fie despăgubiţi de către stat, pentru că au fost obligaţi să-şi cumpere bunul care de fapt le-a aparţinut din totdeauna. „Ne-au obligat să cumpărăm moara, lăsată moştenire de către tatăl meu. Acum, eu fiind paralizat în urma unui accident suferit în urmă cu 20 de ani, mă gândesc că acest lucru s-ar putea îndrepta dacă statul ne-ar despăgubi pentru eroarea făcută. Cum să cumpăr ceva care a fost al meu?”, spune proprietarul morii, Constantin Teică, ajuns la vârsta de 73 de ani. Oamenii din sat spun că moara era pentru ei ca o comoară şi îşi doresc să fie repusă în funcţiune. Singurul impediment ce stă în calea modernizării acestei mori, este lipsa banilor, motiv pentru care proprietarii cer statului să le anuleze contractul de vânzare-cumpărare pe care au fost obligaţi să-l încheie, dar şi restituirea banilor pe care i-au plătit, în contextul inflaţiei actuale precum şi dobânzile aferente. „Cerem să fie anulat contractul de vânzare-cumpărare încheiat, deoarece am fost obligaţi să ne cumpărăm moara a cărei proprietari de drept am fost înainte de naţionalizare. Cu banii pe care i-am obţine din despăgubire am vrea s-o refacem pentru a o putea pune în funcţiune”, a spus soţia lui Constantin, Cornelia Teică. Primarul comunei Căpreni nu este străin de situaţie. Acesta îşi doreşte la fel de mult revigorarea morii, situată chiar peste drum de primărie. „Era vestită moara pentru calitatea făinei şi a mălaiului. Aici veneau oameni din alte localităţi pentru a măcina grîu sau mălai. Ar fi bine dacă s-ar putea repune în funcţiune, dar familia respectivă nu are fondurile necesare pentru remodernizarea morii”, a spus Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni. În anul 1991 când au cumpărat moara, proprietarii au plătit în urma unui credit obţinut, suma de peste 250.000 de lei, contravaloarea a patru autoturisme Dacia, la vremea respectivă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: