Acasa / Headlines / Orașul Tg-Jiu – unic în Romania

Orașul Tg-Jiu – unic în Romania

Peste tot peste hotare putem duce vestea că în localitatea de pe malul Jiului se mai află în circulație singurele troleibuze DAC 212E și 217E din Romania.
Victor Silaghi este pasionat de tot ceea ce înseamnă transportul în comun din România dar şi de călătorii iar în această vară a vizitat și orașul de pe Jiu. Periodic, acesta realizează reportaje prin care dorește să aducă la lumină ce îmbunătăţiri se aduc sau se pot aduce anumitor trasee, respectiv galerii foto şi prezentări ale mijloacelor de transport din oraşele țării pe website-ul său:
https://victorsilaghi.ro/

În periplul său prin orașul lui Brâncuși acesta a avut o mare supriză: este singurul oraș din Romania care deține troleibuze DAC (212E si 217E).

”Înainte de toate, trebuie să vă precizez faptul că istoria transportului în comun din Târgu Jiu a început în anul 1961. Un singur autobuz (model TV1) era utilizat în oraș. Treptat, numărul acestor mijloace de transport a crescut, precum și bazele introducereii troleibuzului. Prima fundație a fost zidită în anul 1992 când au demarat lucrările rețelei de contact de pe traseul Artego – 9 Mai. După 3 ani, pe 20 Iunie 1995, s-a dat în folosință prima rută între Artego și Gară situata pe Strada Republicii. Ulterior, s-a finalizat și extensia către capătul de pe Strada Săvinești (9 Mai). Din dorința de a extinde transportul ecologic din localitate, în anul 1998 s-au demarat lucrarile rețelei de troleibuz către Romcin (Bârsești). De 1 Decembrie 1998, de Ziua Națională a Romaniei, s-a dat în folosință și acest tronson. Noua rută a marcat prezența primei linii preorășenești de troleibuz operată de către Transloc Târgu Jiu.

Pas cu pas, au fost aduse la Targu Jiu în 1995 și 1996 un numar de 17 troleibuze din care DAC 212 E (scurte) – 5 bucăți și 12 exemplare DAC 217E (articulate). Troleibuzele au primit inițial numere de parc de la 101 la 117, dar pe parcursul anilor le-au fost atribuite numere de înmatriculare locale. Au fost casate în anul 2015 doar 2 troleibuze (101 si 103), iar parcul activ este format din 15 troleibuze. Desigur, există sunt situații în care nu toate se regăsesc la traseu, ele fiind prezente prin rotație.

Troleibuzele din Targu Jiu sunt foarte îngrijite, șoferii având o atenție deosebită. Orașul Târgu Jiu bifează la nivel național 2 puncte esențiale în privința transportului electric:
– este singurul oraș din România care deține troleibuze DAC (212E si 217E);
– unica localitate din România care mai are în exploatare troleibuze DAC 217E.

Cu siguranță, anii și-au pus amprenta asupra actualelor troleibuze din Targu Jiu”. Primăria municipiului Târgu Jiu va încheia un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea achiziționării a 20 de troleibuze. Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat încheierea acordului de parteneriat. Dintre cele 20 de troleibuze, dintre care nouă sunt cu autonomie pe baterii. Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu a precizat că troleibuzele urmează să circule pe străzile din Târgu Jiu până la sfârșitul anului viitor.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*