14.1 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăSocialOre de istorie locală în școlile din Târgu Jiu! Film inedit despre...

Ore de istorie locală în școlile din Târgu Jiu! Film inedit despre comisarul Popilian și luptele de la Podul Jiului

Elevii din municipiul Târgu Jiu ar putea urma cursuri de istorie locală în școli. Edilii și-au propus ca cei mici să afle cât mai multe despre evenimentele care au marcat istoria orașului, iar un prim pas a fost făcut prin realizarea unui inedit film documentar despre luptele de la Podul Jiului. Viceprimarul Adrian Tudor vrea ca ziua de 14 octombrie să devină, oficial, zi de sărbătoare locală.

Luptele de la Podul Jiului din 1916 reprezintă un episod de istorie care a rămas prea puțin promovat în rândul târgujienilor. Tinerii au acum ocazia să afle despre cele întâmplate atunci urmărind un film documentar realizat de Primăria Târgu Jiu. Viceprimarul Adrian Tudor, cel care a coordonat acest proiect, spune că s-au obținut mărturii inclusiv de la rudele rămase în viață ale comisarului Popilian.

„Este vorba despre viața și faptele de eroism ale comisarului de poliție Ioan C. Popilian, cel care a organizat rezistența de la podul Jiului din 14 octombrie 1916. Mă bucur că am reușit să duc la capăt acest proiect. Am coordonat o echipă de documentare și de filmare. Am reușit să luăm interviu nepotului comisarului Ioan C. Popilian și am reușit să avem o declarație a nepotului copilului care a anunțat Târgu Jiul și pe comisarul Popilian că nemții se îndreaptă către oraș. Este vorba despre nepotul învățătorului Grigore Popescu. Datorită sprijinului comunității online Târgu Jiu Odinioară și a domnului Ion Țârlea, am obținut un extraordinar interviu acordat de către comisarul Ioan C. Popilian în 1933, cu fotografii inedite, unde vorbește cum s-au derulat evenimentele din 14 octombrie 1916. Filmările și montajul au durat aproximativ trei săptămâni, iar pentru documentare s-a lucrat mai bine de un an de zile”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

„Voi iniția un proiect în acest sens”

Tudor vrea ca ziua de 14 octombrie să devină zi de sărbătoare locală prin hotărâre de consiliu local și să fie marcată prin diverse acțiuni și manifestări publice. „Filmul va fi prezentat în școlile din municipiul Târgu Jiu, în mod special, însă voi iniția un proiect în acest sens, ca ziua de 14 octombrie să fie zi de sărbătoare locală. Ne dorim ca ziua de 14 octombrie și să fie aniversată prin ore de istorie locală în școli, slujbe de pomenire la bisericile din oraș, așa cum s-a întâmplat și în 1916 cu slujba de mulțumire, care a fost organizată din ordinul prefectului și, bineînțeles, manifestări dedicate acestui eveniment”.

Pistol cu bile, folosit de un elev în sala de clasă

0
Un echipaj de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Gorj a fost sesizat de un agent de...
Şcoli modernizate în Târgu-Jiu

Implicarea financiara a părinților în școli. Ce transmite ISJ!

0
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj transmite părinților că învățământul este gratuit și că orice investiție...

Mesajul președintelui PSD Gorj la început de an școlar

0
Deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj, transmite, cu ocazia începerii noului an școlar, gânduri bune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!