17.9 C
Târgu Jiu
vineri, mai 7, 2021
AcasăSocialPacienţii gorjeni protestează!

Pacienţii gorjeni protestează!

Boala îi scoate în stradă! Vorbim despre pacienţii ce suferă de boli cronice care vor ieşi în stradă, în luna mai, să protesteze. Nemulţumirea acestora vine în urma refuzului celor din Ministerul Sănătăţii de a face publică noua listă cu medicamente gratuite şi compensate. În acest sens, membrii asociaţiilor de pacienţi susţin că viaţa lor este pusă în pericol cât timp Guvernul schimbă la miniştrii.

Aproximativ 130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inimă aşteaptă de şase ani aprobarea pentru a intra pe noua listă de tratamente compensate şi gratuite. Începutul lunii aprilie ar fi trebuit să vină şi cu intrarea în vigoare a noii liste de medicamente, numai că noul ministrul al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea să reevalueze întreg proiectul. Analiza listei de guvernanţi poate avea, însă, efecte negative asupra pacienţilor cu boli cronice, boli care nu iartă şi care pot duce la pierderea de vieţi omeneşti. Sătule să tot aştepte Asociaţiile de Pacienţi ameninţă cu proteste, stabilind un calendar pentru luna mai. „Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de şase ani. Pentru bolnavii cronici, asta înseamnă practic o condamnare la moarte şi asta, deoarece în Uniunea Europeană au apărut terapii asemănătoare care dau şanse pacienţilor. Va începe o serie de acţiuni de proteste. Am stabilit un calendar al acţiunilor de protest. Acestea vor începe în cursul lunii mai şi nu se vor opri până nu se va rezolva această problemă a listei de medicamente compensate. La această listă se lucrează de şase ani. În Uniunea Europeană, lista se actualizează la şase luni”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Române de Oncologie „Sfânta Ana”, Bogdana Costoiu.

Lista, actualizată după intrarea în vigoare a contractului cadru

Motivele amânarii le sunt clare şi celor de la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată, in Romania, de 6 ani, timp în care în Uniunea Europeană au apărut terapii inovatoare care pot salva vieţi omeneşti. Din cauza neimplementării noii liste, pacienţii români nu au aceeaşi şansă la viaţă în comparaţie cu pacienţii europeni. „Noua conducere de la Ministerul Sănătăţii vrea să verifice lista care a fost pusă la dezbatere publică şi consider că într-un fel este un lucru normal pentru că este de o importanţă foarte mare. Este vorba de foarte multe molecule noi. Este vorba despre foarte mulţi bani care vor trebui alocaţi acestor programe naţionale. Probabil că, cât se poate de repede, această listă va fi actualizată pentru că este o preocupare a Guvernului. Nu s-a blocat nimic; este vorba doar despre o reactualizare a acestei liste. Odată cu noul contract-cadru sau chiar cât mai curând, după intrarea în vigoare a acestui contract, vom avea actualizată această listă pentru că este neactualizată de foarte mulţi ani”, a declarat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc. Ultima reactualizare a listei cu medicamente gratuite şi compensate a avut loc în 2008.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -