Păzeşte Raiul lalelelor pestriţe

0
242

Laleaua pestriţă, una dintre cele mai frumoase flori ce creşte în păduri şi-a făcut apariţia de curând şi în Pădurea Mărgăritarului. Specia, cunoscută şi sub denumirea populară de „floarea de şah” poate fi admirată pentru frumuseţea sa exotică, timp de şapte zile, în Pădurea Mărgăritarului situată în comuna Dăneşti. Un singur pădurar păzeşte numai puţin de 60 de hectare de pădure, în care laleaua pestriţă a înflorit. Şi asta pentru că, laleaua pestriţă este declarată monument al naturii şi este protejată de lege.

I se spune Pădurea Mărgăritarului, deoarece pe vremuri mărgăritarul era floarea care domina pădurea. Acum, locul mărgăritarului a fost luat de laleaua pestriţă, mult râvnită de comercianţii de flori. În timp ce unii localnici se feresc să rupă lalelele din pădure, alţii le cresc în grădină şi le vând cu 2 lei buchetul. Un singur om are însă misiunea de a păzi, practic aceste flori, de cei care intenţionează să le rupă. Nu este o muncă foarte uşoară, dar se străduieşte să ţină piept localnicilor sau altor persoane care vin să distrugă frumuseţile naturii. Romică Prodea, este pădurar de 31 de ani. Pe un salariu modest, omul îşi face datoria de a sta de veghe în această perioadă, în aria în care laleaua pestriţă îşi arată frumuseţea. „Am 60 de hectare pe care înfloreşte această floare rară. Nu este deloc uşor să ţii piept oamenilor care vin să rupă aceste flori, dar până acum am mai găsit şi înţelegere. Eu, de obicei le spun oamenilor care vin în pădure după leurdă, să nu rupă lalelele pentru că sunt protejate şi riscă amenzi, dar am avut situaţii în care oameni din Petroşani au venit după flori” a povestit paznicul „florilor de şah”, pădurarul Romică Prodea.

Laleaua pestriţă, vândută cu doi lei

Numai puţin de 60 de hectare de pădure sunt acoperite cu laleaua pestriţă. O floare protejată de lege, pe care de mai bine de şapte ani, pădurarul din localitatea Botorogi o păzeşte cu străşnicie, pentru ca oamenii să nu o rupă. Nu-i este uşor să aibă grijă de zona în care laleaua pestriţă se simte în largul ei. În câţiva ani, arealul s-ar putea reduce semnificativ, dacă oamenii continuă să le rupă sau lasă animalele să pască în zonele unde cresc astfel de flori. Un alt motiv pentru care laleaua pestriţă ar putea să dispară, este acela că terenurile au fost retrocedate oamenilor, lucru ce ar putea duce la dispariţia monumentului naturii, protejat. Sunt însă şi localnici care îşi câştigă traiul în perioada în care laleaua pestriţă înfloreşte. Ca să nu fie amendaţi, oamenii le-au plantat în grădini, iar în această perioadă le vând în piaţă cu doi lei buchetul. Maria Popescu are 80 de ani şi este de loc din Botorogi. Bătrâna vinde cu doi lei buchetul de lalele pestriţe, pe care le creşte în grădina proprie. „De multă vreme le cresc în grădină. Ele răsar singure dar am grijă să nu le smulg, ca să răsară şi anul următor. Le vând şi eu să fac un ban de pâine”, a spus bătrâna, în timp ce ţinea în mână două buchete cu lalele pestriţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here