spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialPlantaţii de muri şi fabrică de suc, la Bustuchin

    Plantaţii de muri şi fabrică de suc, la Bustuchin

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, vrea în Gorj agricultură ca în Spania. Acesta s-a întors din Catalonia cu impresii şi soluţii în agricultură şi crede că gorjenii ar trebui să urmeze în acest sens, exemplul celorlalţi europeni. Delegaţia de la Gorj a fost formată din Ion Călinoiu, primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea şi prefectul Alin Văcaru. Urmează ca şi oficialii spanioli din acea regiune să vină în judeţul nostru, într-o vizită, posibil chiar şi la Bustuchin, acolo unde o cooperativă din Serbia vrea să investească în plantaţii de muri.

    plantatie-de-murÎn urma vizitei făcute în Spania, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, susţine ca modelul după care se face agricultură în regiunea Catalonia, ar putea fi implementat cu succes şi în judeţul nostru. Dacă în Gorj, agricultura este la limita subzistenţei, Călinoiu afirmă că în zona vizitată de el nu există şomeri, iar agricultorii dispun de toate mijloacele pentru a-şi desfăşura activitatea. Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit şi de situaţia căpşunarilor din Polovragi, care s-au plâns că nu au unde să-şi vândă fructele, acesta susţinând în continuare că singura soluţie pentru rezolvarea problemei ar fi asocierea producătorilor. „Am fost într-o zonă agrară, într-o zonă unde practic ocuparea forţei de muncă este numai în agricultură şi nu sunt şomeri. Acolo este foarte bine organizată agricultura în sistem cooperatis. Tocmai îmi spuneaţi că cei de la Polovragi, căpşunarii sunt nemulţumiţi că nu pot să-şi vândă produsele şi eu spuneam că dacă nu reuşim să ne asociem, că realizăm un contract prin care să evaluăm producţia anual şi apoi s-o vindem, şi asociaţia trebuie să aibă departamente foarte clare, nu o să avem de niciun fel eficienţă în agricultură şi o să meargă la fel în continuare având agricultură de subzistenţă, un lucru care i-ar conduce să regrete practic organizarea sistemului cooperatist trăit până în 90, dar nu e aşa. Acel sistem de până în 90 a fost compromis pentru că bunurile oamenilor erau luate, de aceea nu este agreat nici acum”, a explicat Ion Călinoiu despre conceptul de asociere în agricultură.

    Investiţii străine la Bustuchin

    Oficialii spanioli, care au primit delegaţia formată din Ion Călinoiu, primarul Ion Ciocea şi prefectul Alin Văcaru, sunt aşteptaţi la Gorj, în perioada următoare. Străinii sunt interesaţi de o fabrică de sucuri de fructe, după ce nişte investitori din Serbia vor să înfiinţeze la Bustuchin plantaţii de muri. „La Bustuchin, există din partea unei cooperative din Serbia interesul de a realiza o cooperativă, şi sunt în linie dreaptă cu statut cu tot, care se ocupă cu cultivarea arbuştilor fructiferi, în principal a murului, după care, bineînţeles, el trebuie să fie valorificat. Se preconizează şi un investitor cu o făbricuţă care să fie extinsă şi diversificată prin realizarea sucurilor naturale”, a mai spus Ion Călinoiu, în urma vizitei oficiale făcute în Spania.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: