Poarta Sărutului, luminată în mov de Ziua Cancerului

0
16

Ziua cancerului pancreatic va fi marcată pentru prima dată în judeţul Gorj. Evenimentul va fi organizat de Asociaţia de Oncologie „Sfânta Ana” pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00. Monumentul brâncuşian „Poarta Sărutului” va fi luminat în culoarea violet, nuanţa fiind specifică bolii care ucide anual milioane de oameni din întreaga lume. Jocul de lumini va fi asigurat de o firmă din Cluj-Napoca.

Creşte numărul cazurilor de cancer pancreatic

Statistica arată că numărul diagnosticărilor de cancer este în creştere în 28 de ţări europene, trei persoane murind în fiecare minut, în întreaga lume din cauza acestei maladii. Acţiunea de joi, 13 noiembrie, are ca scop creşterea nivelului de conştientizare, pentru prevenirea cancerului pancreatic, boala care ucide bolnavul în maxim trei luni de la diagnosticare.„S-a luat decizia, pentru prima dată, ca la data de 13 noiembrie să fie marcată Ziua Mondială a cancerului pancreatic. Din datele statistice, acest tip de cancer este o boală oncologică foarte gravă, mai exact, dintr-un număr de 100 de pacienţi, aproximativ 95 mor la doar trei luni de la diagnosticare. Este un cancer mai puţin băgat în seamă la nivel internaţional, de aceea s-a decis că trebuie făcute eforturi pentru ca această zi să fie marcată, pentru creşterea nivelului de conştientizare. Dacă este diagnosticat precoce, şansele de supravieţuire cresc.”, a declarat Bogdana Costoiu, preşedintele Asociaţiei de Oncologie „Sfânta Ana”.

Concert „Lyra Gorjului”

Joi vor fi luminate în culoarea violet zeci de instituţii din întreaga lume. Poarta Sărutului va fi cuprinsă de luminile violet în acelaşi timp cu edificiul Parlamentului European. După acest moment, în Parcul Central va avea loc un concert susţinut de Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”. „Asociaţia „Sfânta Ana” s-a înfiinţat în urmă cu trei ani, fiind singura organizaţie din judeţul Gorj care luptă pentru ajutorarea persoanelor ce suferă de cancer. De anul acesta, asociaţia este partener pentru România în European Cancer Patient Coalition, cea mai mare organizaţie care activează pentru prevenirea şi diagnosticarea cumplitei boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here