spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPoetul gorjean Andrei Novac, nominalizat la Premiul "Tânărul poet al anului 2018"

    Poetul gorjean Andrei Novac, nominalizat la Premiul „Tânărul poet al anului 2018”

    Poetul gorjean Andrei Novac, în vârstă de 35 de ani, este nominalizat, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori 2019, la Premiul „Tânărul poet al anului 2018” pentru volumul „Prin inchisori şi prin libertate“, care este unul dintre cele mai bine vândute titluri de poezie de la Cartea Românească din 2018.

    Andrei Novac s-a născut în 1983, în Târgu-Jiu,, și este licenţiat în istorie al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie şi doctor în filologie. Din mai 2009, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele: Poezii (2000), editura Newest Tg- Jiu; Miez de talpă (2003); A nouăsprezecea inimă de înger (2003), Editura Eurostampa Timişoara; Vârsta sării (2006), Editura Muzeul Literaturii Bucureşti; Locul în care întorc tramvaiele (2008), editura Timpul Iaşi; Aceiaşi (2011) , Editura Brumar Timişoara; Regula timidităţii (2016), editura Paralela 45 Piteşti; Valentin Taşcu, solitarul promoţiei 70 (2016), Editura Vremea Bucureşti; Regula timidităţii( ediţie în limba franceză) (2017), editura Vinea Bucureşti; Prin închisori şi prin libertate, editura Cartea Românească Bucureşti. Este lector universitar în cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti şi directorul Centrului Cărţii din cadrul Instituitului Cultural Român. volumul „Regula timidităţii “ a fost nominalizat la Premiul USR, filiala Timişoara, în 2016, şi la Premiul Academiei pentru poezie „Mihai Eminescu“ pentru 2016.

    Relația cu Vantin Tașcu

    Andrei Novac a vorbit într-un interviu acordat publicației Adevărul despre volumul de poezii și succesul acestuia: „Depinde despre ce fel de închisoare vorbim, libertate există oriunde atâta timp cât te raportezi corect la Dumnezeu. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu literatură, fără libertate nu poate să existe literatură adevărată, nu se poate pur şi simplu. Pe Dumnezeu nu îl găseşti, el este peste tot, în fiecare lucru din jurul nostru, în tot ce înseamnă viaţă. Dumnezeu este probabil cea mai frumoasă poezie care poate fi scrisă vreodată“.

    Poetul gorjean a subliniat relația deosebită pe care o avea cu scriitorul Valentin Tașcu, care a fost și subiectul lucrării sale de doctorat: „Valentin Taşcu se distinge într–un mod fermecător de generaţia din care face parte poate şi datorită faptului că în spatele boemităţii sale de un firesc absolut se ascundea o muncă literară şi de cercetare fabuloasă pentru un om care abia depăşise şaizeci de ani. Activitatea sa ştiinţifică atinge aproape toate sectoarele esenţiale ale acesteia, consecvenţa este cea care i–a lipsit, probabil, şi lipsa interesului de a se implica decisiv de multe ori, peste toate, cu siguranţă, a fost şi dorul de ducă al lui Valentin Taşcu, dor care a lăsat prin fiecare loc prin care a trecut urme adânci şi esenţiale în domeniul cultural şi nu numai. Din păcate, multe dintre ele au rămas încă prea puţin vizibile, asta nescăzând cu nimic meritele şi efectul lor.

    Ultima sa perioadă de viaţă a fost marcată de o descoperire pe care, până în ultimul moment, a considerat–o esenţială, lumea Gorjului, o lume pe care nu o putuse stăpâni nici măcar Constantin Brâncuşi, a sperat că o să răspundă la gesturile sale de o suavă nobleţe pe care a încercat, şi în mare, a reuşit să le facă faţă de ea.

    Au existat o serie de planuri pe care le avea pentru a da o mai mare vizibilitate zonei din punct de vedere cultural, în acest sens dorea crearea unui Academii Culturale Constantin Brâncuşi, care să înceapă să funcţioneze la Târgu–Jiu, doar că viitoarea capitală balcanică a culturii avea să îi demonstreze că nu era pregătită pentru aşa ceva, din niciun punct de vedere. Cu toate acestea, a reuşit, în anul 2005, să înceapă unul din cele mai importante proiecte ale sale, crearea unei secţii de arte plastice în cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, începând cu acel an a fost decanul acelei secţii, renunţând la catedra sa de la Facultatea de Litere“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: