Poluare fonică mai mare la Sucursala Electrocentrale Rovinari după reducerea poluării atmosferice

0
9

Reducerea poluării atmosferice la termocentrala Rovinari a dus la amplificarea unui alt tip de poluare, cea fonică. Tehnologia de desulfurare care a fost montată a determinat o creștere a nivelului zgomotului.

„Problema zgomotului în imediata apropiere a termocentralei Rovinari s-a amplificat de când s-a rezolvat o problemă de mediu, de reducere a concentrației de bioxid de sulf. Odată cu montarea instalațiilor de desulfurare s-a produs o amplificare a zgomotului generat”, a precizat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Amplasarea termocentralei favorizează poluarea fonică

Mai mult decât atât, poluarea fonică este favorizată și de amplasarea termocentralei față de locuințe. „Zona Rovinari este predispusă unei morfologii cu o acustică destul de complexă: centrala este amplasată într-o zonă mai joasă, iar locuințele se află în spatele acesteia, pe deal, iar sursele de propagare a zgomotului sunt orizontale, pentru că zgomotul este produs prin ieșirea gazelor de evacuare la coș“, a mai precizat Gheorghe Sanda.

Amenzi pentru poluarea fonică

Lucrătorii termocentralei Rovinari au montat panouri pentru reducea zgomotului pe anumite porțiuni, dar această soluție nu este suficientă: „Există pe un anumit perimetru a termocentralei Rovinari panouri fonoabsorbante. Morfologia terenului este destul de complexă și n u poate să asigure o izolare totală a zgomotului. Trebuie să se intervină cu soluții tehnice la nivelul coșului“, a precizat Gheorghe Sanda. Acesta a precizat că s-au aplicat mai multe amenzi Complexului Energetic Oltenia pentru depășirea nivelului de zgomot.

Se revizuiește autorizației integrate de mediu

Gheorghe Sanda arată că în prezent se desfășoară procesul de revizuire a revizuirii autorizației integrate de mediu: „Termocentrala Rovinari este într-o nouă fază a revizuirii autorizației integrate de mediu, iar titularul de activitate caută soluții pentru a rezolva și această problemă care a mai rămas la termocentrala Rovinari. Se caută soluții tehnice pentru ca nivelul zgomotului să fie redus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here