spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăSocialPopas de tradiţie, printre meşteri populari, la Tismana

    Popas de tradiţie, printre meşteri populari, la Tismana

    Iarna reînvie tradiţiile populare şi o face împrumutând din emoţia şi sensibilitatea creatoare a artiştilor populari. Cum Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu se poate lăuda cu nume care fac cinste tradiţiei populare prin toate secţiile externe, o nouă ediţie a Salonului de Iarnă al Artelor Populare şi-a deschis de curând porţile.

    Manifestarea va ajunge şi la Târgu-Jiu, de Dragobete, potrivit conducerii Şcolii Populare de artă. Voirel Gârbaciu, iar antrenate în expoziţii vor fi toate secţiile externe.Se pare însă, că gheaţa a fost spartă în localitatea cu multe repere de istorie şi tradiţie populară, Tismana. Obiceiurile şi arta populară au surprins pe toţi cei care au luat parte la expoziţia organizată în localul Primăriei oraşului Tismana.Vernisarea expoziţiei de artă populară a fost organizată prin concursul meşterilor populari, de la secţia externă a Şcolii Populare de Artă, de la Tismana, iar evenimentul a avut parte şi de sprijinul autorităţilor locale.

    „Oamenii văd dincolo de munca în sine”

    Un tânăr din Tismana, profesor la şcoala din localitate, a spus că „de când te uiţi la ei, la aceşti oameni minunaţi, te inundă parcă un amestec de căldură şi sensibilitate. Ei slujesc tradiţiei, iar ţesăturile pe care le fac, sunt, simplu, fără cusur. Pe lângă utilitate şi calitate, mai au un dar, înving timpul”, a încheiat localnicul. Nu era nimic exagerat în spusele vizitatorului, pentru că emoţia lui a ghicit-o, chiar unul dintre autorii lucrărilor expuse. „Facem ceea ce ştim noi cel mai bine, expoziţia asta arată în primul rând simplitate, mă impresionaeză că, de fiecare dată, când expunem în judeţ sau în ţară, oamenii au început să vadă dincolo de munca în sine…sunt mai sensibili măcar dacă privesc la feţele sfinte sau la firul de ţesut şi rămâm cu privirea adâncită acolo”, a spus unul dintre artişti, nefiresc de modest.

    Măiestrie gorjenească

    Nume precum Filomela Tiştere, Claudia Drăghescu sau Mihaela Văcariu sunt strâns legate de ţesăturile remarcabile expuse în localul Primăriei din localitatea Tismana. „Nu mai puţin cunoscut este autorul icoanelor pe sticlă şi leman, Valeria Micuţe. Dincolo de numele consacrate, publicul trebuie să vină pentru talentul şi strădania lor. E cel mai corect mod de a le mulţumi că se apleacă asupra culturii populare gorjeneşti. Au generaţii în spate de oameni, care i-au înzestrat cu talent şi răbdare”, au fost cuvintele adresate publicului de Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Vernisajul a fost urmat de inaugurarea Centrului de Tradiţii Locale, Topeşti, unde, muzica, dansul şi voia bună au căzut în sarcina artiştilor de la Anasmblul „Maria Lătăreţu” de la Şcoala Populară de Artă. Salonul de Iarnă va continua, ca în fiecare an, cu manifestările dedicate artelor populare, de la Tismana, la Târgu-Jiu.

    Dragobetele, sărbătorit la „Poarta Sărutului”

    Şi cum se apropie Dragobetele, conducerea instituţiei nu pierde pilejul de a chema toţi iubitorii de frumos la Poarta Sărutului, pe 24 februarie. „Oricând ne putem aducem aminte că suntem români şi avem valori, iar Salonul Artelor Populare nu ar fi complet fără dragostea publicului pentru meşterii şi arta căreia slujesc. Luaţi o fărâmă din dragostea lor şi daţi-o mai departe, iar arta va renaşte. Lucrările de pictură sau ţesăturile pot fi adimrate şi la Târgu-Jiu, cu atâtea prilejuri. Sărbătoarea Dragobetelor va fi unul dintre acestea, pentru cei care mai au timp pentru tradiţii ”, a punctat Viorel Gârbaciu. De la expoziţii, la muzică şi voie bună, momentele se anunţă de pe acum, o garanţie a sărbătoririi dragostei, dar în stil pur românesc, cu adevărate crâmpeie de valoare autohtonă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: